Geneesmiddelenbudget en -uitgaven
Budgetdiscussies 2025: de trein trekt zich op gang
De jaarlijkse discussies over het gezondheidszorgbudget komen er weer aan. Een voldoende groei is noodzakelijk want gezondheidsuitgaven zijn een investering. Ook de uitgaven voor geneesmiddelen zijn een investering die bovendien grondig wordt overwogen door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, ex ante en ex post. Maar wanneer er naar budgettaire ruimte wordt gezocht, wordt er bijna exclusief bespaard op de geneesmiddelenuitgaven. Met een aandeel van 15 % van het budget, 100 % van de besparingen moeten ophoesten: is dat normaal?
Investeer in gezondheid … en dus ook in geneesmiddelen
15 % van het budget, 100 % van de besparingen: is dat normaal?
Wanneer er naar budgettaire ruimte wordt gezocht, wordt er bijna exclusief bespaard op de geneesmiddelenuitgaven. Het aandeel van de geneesmiddelenuitgaven in het globale RIZIV gezondheidszorgbudget bedraagt in 2024 15,7 % terwijl het in 2020 nog 17,2 % bedroeg. De andere gezondheidszorguitgaven stijgen dus al jaren sneller dan de geneesmiddelenuitgaven.
België scoort wél goed in het voorschrijven van goedkope geneesmiddelen
Er zijn in België door de verplichte prijsdalingen die van toepassing zijn op alle off-patent geneesmiddelen alsook door het unieke systeem van het quota “goedkope geneesmiddelen” nauwelijks prijsverschillen tussen off-patent originele geneesmiddelen en hun generische of biosimilaire alternatieven. De originele off-patent geneesmiddelen zijn soms zelfs goedkoper.
Nieuwe geneesmiddelen zijn niet het probleem voor gezondheidszorgbudget, integendeel
Op basis van de stijging van de bruto uitgaven van geneesmiddelen, concludeert men onterecht dat de sterke groei van geneesmiddelenuitgaven het gezondheidsbudget in gevaar brengt. De enige juiste maatstaf zijn echter de netto-uitgaven, die rekening houden met kortingen, terug-stortingen, claw-backs en andere begrotingsmaatregelen die met de geneesmiddelensector worden bedongen of worden opgelegd.
Innovatieve geneesmiddelen slechts verantwoordelijk voor een fractie van het budget gezondheidszorg
Volgend op de publicaties over contracten tussen overheid en farmaceutische bedrijven die het geneesmiddelenbudget zouden doen exploderen, reageert pharma.be, de koepelvereniging van de Belgische innovatieve biofarmaceutische industrie, met de volgende feiten.
België misloopt besparingen door onderinvestering in geneesmiddelen
De Belgische openbare financiën staan er niet rooskleurig voor. De volgende regering zal moeten besparen. Wat de uitgaven voor gezondheidszorg betreft voorspelt de OESO evenwel dat ze zullen blijven toenemen door demografische wijzigingen en technologische ontwikkelingen. De huidige Belgische uitgaven voor gezondheid zijn vergelijkbaar met die van onze buurlanden. België geeft daarentegen wel minder uit aan geneesmiddelen in vergelijking met veel Europese landen. Terwijl de uitgaven voor geneesmiddelen geen kosten zijn maar een investering die zich ruim terugverdienen door hun meerwaarde voor de maatschappij en besparingen elders in de gezondheidszorg.
De échte waarde van geneesmiddelen
Het geneesmiddelenbudget staat onder druk. In de totale uitgaven van de gezondheidsuitgaven van het RIZIV vertegenwoordigen geneesmiddelen slechts iets meer dan 16 %. Een daling met bijna twee procentpunten t.o.v. in 2015. De groei van het geneesmiddelenbudget blijft significant achter op die van de andere uitgaven in de gezondheidszorg.
Meer zuurstof nodig voor het geneesmiddelenbudget
Het budget voor gezondheidszorg wordt in principe automatisch verhoogd met de inflatie. Op die manier worden de galopperende kosten en loonstijgingen doorgerekend in het RIZIV-budget, zonder dat deze hoger dan begrootte uitgaven als een overschrijding worden aangerekend. Dat is ook logisch.
Daarom is het des te opmerkelijker dat deze redenering niet wordt doorgetrokken naar de geneesmiddelenbegroting. Voor de uitgaven voor geneesmiddelen wordt een vast bedrag begroot, ongeacht de inflatie.
De reële groei van de geneesmiddelenuitgaven is kleiner dan die voor het gezondheidszorgbudget in zijn geheel
Naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe technische ramingen door het RIZIV, geven wij graag volgende toelichting bij de geraamde uitgaven voor geneesmiddelen.
pharma.be stelt een vooruitziend en voorspelbaar budgettair kader voor
De geneesmiddelenuitgaven zijn onder controle en het overgrote deel van de terugbetaalbare geneesmiddelen zijn heel goedkoop. Een te beperkte begrotingsruimte voor geneesmiddelen brengt de beschikbaarheid ervan voor de patiënten in België evenwel in gevaar. pharma.be stelt daarom voor de komende jaren een budgetgroei van 5% per jaar voor.
Innovatieve geneesmiddelen leiden niet tot een stijging van de geneesmiddelenuitgaven (oktober 2021)
Van 2015 tot en met 2020 daalden de netto-uitgaven van innovatieve geneesmiddelen die nog van patent bescherming genieten met 1%. Tegelijkertijd stegen de uitgaven voor oudere geneesmiddelen die hun patent verloren hebben met 49%.
Persbericht - pharma.be betreurt dat discriminerende wet voor innoverende farmaceutische sector niet expliciet is vernietigd
pharma.be betreurt dat het Grondwettelijk Hof geen expliciete beslissing heeft genomen om de discriminerende “clawback” maatregel in het geneesmiddelenbudget te vernietigen. Door een nieuwe wet die in het parlement werd gestemd in april 2020, moesten in 2020 alleen innovatieve farmaceutische bedrijven overschrijdingen van het geneesmiddelenbudget terugbetalen, terwijl andere fabrikanten, waaronder producenten van generieke geneesmiddelen, ook bijdragen aan de groei en mogelijke overschrijdingen maar werden vrijgesteld.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!