Budgetdiscussies 2025: de trein trekt zich op gang

Newsletter
Standpunt
Sector
Gezondheidsbeleid
Begroting
Geneesmiddelen- en vaccinbeleid

Investeer in gezondheid … en dus ook in geneesmiddelen

De jaarlijkse discussies over het gezondheidszorgbudget komen er weer aan. Elk jaar opnieuw, wanneer het RIZIV de nieuwe technische ramingen in september heeft bekendgemaakt, begint het proces waarbij de beschikbare middelen (het zogenaamd “begrotingsobjectief”) worden verdeeld over de verschillende sectoren: de ziekenhuizen, de artsen, de thuisverpleegkundigen, de bandagisten, enz. Daarbij wordt ook het geneesmiddelenbudget vastgelegd als onderdeel van het RIZIV gezondheidszorgbudget. 

Het RIZIV gezondheidzorgbudget kent een aanzienlijke stijging van + 62% van 2015 tot 2024. Om het beschikbare budget te bepalen, wordt aan het budget van het vorig jaar de zogenaamde groeinorm toegevoegd en de verwachte inflatie. Daarbovenop ook nog de toename van de terugstortingen die de geneesmiddelenbedrijven betalen in het kader van de conventies. Een voldoende groei is noodzakelijk want gezondheidsuitgaven zijn een investering die rekening moet houden met de groei en de veroudering van onze bevolking en moet toelaten innovatie te vergoeden en nieuwe beleidsnoden te financieren. Toch zeker in een welvarend land als België. 

De investeringen in geneesmiddelen zijn weloverwogen

Ook de uitgaven voor geneesmiddelen zijn een investering. Een heel goede investering zelfs want met de groei van het geneesmiddelenbudget kunnen niet zozeer meer geneesmiddelen worden ter beschikking gesteld, maar vooral ook betere geneesmiddelen. Die betekenen voor patiënten een langer en kwaliteitsvoller leven en minder zorgen voor wie hen omringt. Een weloverwogen investering ook want vooraleer een geneesmiddel op de markt komt, gebeurt er een grondige (ex ante) evaluatie van de therapeutische meerwaarde door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) die vervolgens de finale prijs en de andere terugbetalingsvoorwaarden bepaalt. Een geneesmiddel zal in dat proces zijn nut en belang voor de patiënt moeten aantonen alvorens het in de terugbetaling komt. En eens op de markt, wordt er na verloop van tijd indien nodig bijgestuurd in het kader van individuele revisies en/of bij de hernieuwing van conventies (ex post evaluatie). Er zijn weinig andere gezondheidsuitgaven die onderworpen zijn aan een gelijkaardige, grondige ex ante en ex post evaluatie. Daarom is het verwonderlijk dat besparingen in de gezondheidszorg in de eerste en vaak enige instantie worden gezocht bij geneesmiddelen.

CarolineNov23

pharma.be roept op om geneesmiddelen niet langer te beschouwen als een kost, maar als een investering in de gezondheid van mensen. Met meer toegang voor patiënten tot innovatieve behandelingen dan vandaag het geval is.

Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!