Media

Opinie

Innovatieve geneesmiddelen: een investering in volksgezondheid

De Belgische innovatieve biofarma sector investeert dagelijks meer dan 15 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe behandelingen. De beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen is goed nieuws voor de patiënt, maar ook voor onze samenleving. De economische gevolgen van een gezondere, productievere bevolking zijn onmiskenbaar. Naast de verbetering van de levensduur en -kwaliteit voor de patiënten. Geneesmiddelen en vaccins zijn daarom geen kostenpost maar een investering.

Uit een recent rapport van de OESO blijkt dat het aandeel van de uitgaven voor gezondheidszorg in het BBP van de OESO-landen de komende twee decennia stelselmatig zal blijven toenemen, onder meer door vergrijzing, ook in België.

Wanneer een volgende regering moet besparen, is het goed eens te kijken waar de Belgische overheid relatief veel geld aan besteed in vergelijking met andere landen. De Belgische uitgaven voor gezondheid blijken vergelijkbaar met die van Duitsland, Frankrijk en Nederland, de landen die door de NBB zijn opgenomen in een benchmark oefening. Maar wanneer specifiek gekeken wordt naar de uitgavencategorie binnen de gezondheidsuitgaven waartoe ook de geneesmiddelen behoren (“medische producten, apparaten en toestellen”), dan blijken we daar minder aan uit te geven.

Lage uitgaven voor geneesmiddelen leiden tot minder budgettaire ruimte om geneesmiddelen op de markt te houden, maar ook om nieuwe innovatieve geneesmiddelen naar de Belgische patiënt te brengen. De lage uitgaven voor geneesmiddelen komen dus met een forse kost.

Videowall van pharma.be

Overzicht van de beschikbare video's van pharma.be

ask@pharma.be

Worstel je met een vraag m.b.t. de farmaceutische industrie of wil je graag dat een bepaald onderwerp aan bod komt, aarzel niet om bij ons aan te kloppen. We willen daar met veel plezier op ingaan.

Round Table “Lessons learned from the pandemic and upcoming challenges” (23.03.2022)

On March 23, 2022 a panel discussion took place to discuss the lessons learned form the COVID-19 pandemic and how to act in further pandemics. The panelists were people from the industry and representatives from the authorities. Each of them gave their view on how they experienced the pandemic and what should be improved to avoid some difficulties that occured during this pandemic.

Round Table - The Future of Science: what's next? (15.10.2021)

Curious about how science will impact the future of healthcare? Passionate about innovating technologies and approaches for the development of new treatments and cures?

During this Round Table 3 opinion leaders, with different expertise, discussed the impact on the health sector, the pharmaceutical industry and the broader framework.

Rondetafel Klinische proeven (25.01.2022): expertenpanel over centrale rol patiënten en toekomstige ontwikkelingen

Op 25 januari 2022 organiseerde pharma.be een virtuele Rondetafel rond klinische proeven over hoe we in België het best het pad kunnen effenen voor innovatie in klinische proeven en dit ten voordele van de patiënten.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!