Het geneesmiddelenbudget mag niet beschouwd worden als sluitstuk van de begroting

Persbericht
Sector
Gezondheidsbeleid
Begroting

De groei van het geneesmiddelenbudget is al 20 jaar bijna systematisch lager dan die van het totale gezondheidszorgbudget. Hetzelfde geldt voor de uitgaven. Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door het RIZIV. Dit terwijl met die beperktere groei van het geneesmiddelenbudget niet enkel méér geneesmiddelen worden ter beschikking gesteld aan een grotere bevolking, maar vooral ook betere geneesmiddelen met een positieve impact op de overlevingskansen en de levenskwaliteit van vele patiënten in vele therapeutische domeinen.   

20 jaar besparing 

De afgelopen 20 jaar (2005-2024) heeft de farmasector structureel € 4,2 mia bespaard. Het is de enige sector waar de prijzen doorheen de levenscyclus dalen, door de wettelijk opgelegde prijsdalingen maar ook door regelmatige revisies van de terugbetalingsvoorwaarden zowel van geneesmiddelen zonder als onder contract. In alle andere sectoren gaan de vergoedingen alleen maar naar omhoog.

Beschikbaarheid in gevaar

Tegelijk, met een aandeel van slechts 16 % in het budget, heeft de geneesmiddelensector al meerdere jaren 100 % van de besparingen gedaan. Die grote besparingen hebben hun sporen nagelaten en gaan ten koste van de beschikbaarheid van nieuwe en oudere geneesmiddelen voor de patiënten in België.   

Nu opnieuw wordt ruim de helft van de besparingen gezocht bij de geneesmiddelen. Bovendien met maatregelen die ten koste zouden gaan van de beschikbaarheid van innovatieve behandelingen voor patiënten en niet werden overlegd met de sector.   

CVen dark top

“De geneesmiddelensector is bereid een inspanning te doen om het gezondheidszorgbudget mee op orde te houden, samen met de andere sectoren. Maar achter het gebruik van geneesmiddelen zitten natuurlijk ook patiënten die toegang moeten kunnen blijven hebben tot de best mogelijke zorg. Daarom pleiten wij voor maatregelen die worden genomen in overleg met de sector en die rekening houden met een natuurlijke groei van de uitgaven door de veroudering en de toenemende prevalentie en diagnose van sommige ziekten, zoals bijvoorbeeld kanker.   

In de afgelopen periode heeft de geneesmiddelenindustrie al heel wat inspanningen geleverd onder de vorm van besparingen en kortingen (refunds). We komen evenwel op een punt dat dit beleid meer en meer aanleiding geeft tot onbeschikbaarheden, zowel van oudere geneesmiddelen, als van nieuwe geneesmiddelen die moeilijker hun intrede doen tot de Belgische markt. pharma.be is bereid als een verantwoordelijke partner rond de tafel te zitten met deze en volgende regeringen om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het geneesmiddelenbudget in lijn blijft met de meerwaarde die het biedt voor een steeds grotere groep patiënten. Maar het geneesmiddelenbudget mag niet beschouwd worden als het sluitstuk van de begroting”. 

Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!