pharma.be
pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, is de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België. Zij richten zich op het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, zowel voor humaan als veterinair gebruik, en stellen meer dan 42.000 werknemers tewerk in de innovatieve farmasector.
Met zorg voor mens én dier
Dieren maken deel uit van onze samenleving, of het nu gaat om gezelschapsdieren, boerderijdieren of dieren die we bewonderen in de zoo. Daarnaast zijn er ook de proefdieren die helpen om nieuwe, veilige en doeltreffende geneesmiddelen op de markt te brengen. Voor al die dieren dragen we gezondheid hoog in het vaandel.
Samenwerking met patiëntenverenigingen
Een goede samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en vereist een echt co-creatieproces. Naast wetenschap en geneeskunde is het belangrijk het patiëntenperspectief in de volledige levenscyclus van een geneesmiddel te betrekken, binnen farmaceutische bedrijven maar ook op politiek en besluitvormingsniveau.
Gezondheidssysteem in België
Geneesmiddelen en de geneesmiddelenindustrie zijn een belangrijke schakel in het gezondheidszorglandschap. pharma.be neemt hierdoor haar verantwoordelijkheid op en stelt haar expertise ter beschikking om in constructieve samenwerking met de andere actoren het Belgisch gezondheidszorgsysteem toekomstklaar te maken.
Een ethische en transparante relatie met zorgverleners
Het duurt ongeveer tien jaar om een innovatief geneesmiddel te ontwikkelen. Tijdens dit onderzoeks- en ontwikkelingsproces werken farmaceutische bedrijven nauw samen met artsen en de wetenschappelijke gemeenschap. Deze interacties zijn niet alleen legitiem, maar ook noodzakelijk.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!
De uitgaven voor geneesmiddelen zijn een investering. Een heel goede investering zelfs want met de groei van het geneesmiddelenbudget kunnen niet zozeer meer geneesmiddelen worden ter beschikking gesteld, maar vooral ook betere geneesmiddelen. Die betekenen voor patiënten een langer en kwaliteitsvoller leven en minder zorgen voor wie hen omringt. Een weloverwogen investering ook want vooraleer een geneesmiddel op de markt komt, gebeurt er een grondige (ex ante) evaluatie van de therapeutische meerwaarde door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) die vervolgens de finale prijs en de andere terugbetalingsvoorwaarden bepaalt. Een geneesmiddel zal in dat proces zijn nut en belang voor de patiënt moeten aantonen alvorens het in de terugbetaling komt. En eens op de markt, wordt er na verloop van tijd indien nodig bijgestuurd in het kader van individuele revisies en/of bij de hernieuwing van conventies (ex post evaluatie). Er zijn weinig andere gezondheidsuitgaven die onderworpen zijn aan een gelijkaardige, grondige ex ante en ex post evaluatie. Daarom is het verwonderlijk dat besparingen in de gezondheidszorg in de eerste en vaak enige instantie worden gezocht bij geneesmiddelen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!