Nieuwe geneesmiddelen zijn niet het probleem voor gezondheidszorg budget, integendeel
pharma.be, de koepelvereniging van een 130-tal innovatieve biofarmaceutische bedrijven in België, reageert deze morgen op artikels in de media, gebaseerd op aanbevelingen van het KCE, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, m.b.t. toekomstige uitgaven voor geneesmiddelen.
Op basis van de stijging van de bruto uitgaven van geneesmiddelen, concludeert men onterecht dat de sterke groei van geneesmiddelenuitgaven het gezondheidsbudget in gevaar brengt. De enige juiste maatstaf zijn echter de netto-uitgaven, die rekening houden met kortingen, terug-stortingen, claw-backs en andere begrotingsmaatregelen die met de geneesmiddelensector worden bedongen of worden opgelegd.
Daadwerkelijke uitgaven aub
De groei van de uitgaven van de gezondheidszorg, bedroeg in de jaren die het KCE beschouwt (2017-2021), gemiddeld 4,5%. De gemiddelde groei van de netto-uitgaven voor geneesmiddelen bedroeg in diezelfde periode slechts 3,8%. De groei van de totale gezondsheidszorguitgaven ligt dus flink hoger dan die voor geneesmiddelen. Daardoor is het aandeel van geneesmiddelen in de gezondheidsuitgaven de afgelopen jaren zelfs gedaald tot het laagste peil ooit!
Voor heel wat innovatieve geneesmiddelen worden overeenkomsten afgesloten omwille van o.m. budgettaire onzekerheden.
De netto-uitgaven voor nieuwe geneesmiddelen onder deze overeenkomsten zijn stabiel over de laatste jaren, rond 1 miljard euro, wat in de praktijk, rekening houdend met de inflatie, een forse reële daling betekent.
Innovatieve geneesmiddelen zijn dus niet het koekoeksjong in het gezondheidsbudget
Meerwaarde voor patiënten die zich terugbetaald
Waar de studie ook aan voorbij gaat is dat innovatieve geneesmiddelen een enorme meerwaarde bieden voor patiënten. Het feit dat zo heel wat andere behandelingen niet meer nodig zijn, levert ook besparingen op elders in de zorg. Geneesmiddelen kunnen ook ziekten voorkomen of in een vroeg stadium opsporen, de behoefte aan ziekenhuisopname verminderen of de duur van dure behandelingen verkorten, wat tot aanzienlijke kostenbesparingen kan leiden.
Op verzoek van pharma.be onderzocht Prof. dr. Frank R. Lichtenberg of de komst van nieuwe geneesmiddelen heeft geleid tot minder sterfte en minder ziekenhuisopnames in België.
Prof. dr. Lichtenberg analyseerde voor de periode van 1999 tot 2019 de correlatie, voor een 100-tal ziekten, tussen de veranderingen in de gebruikte geneesmiddelen voor de ziekte en de veranderingen in de sterftecijfers en ziekenhuisopnames als gevolg van de ziekte. Hij maakt hiervoor gebruik van een zogenaamd “difference-in-differences” model.
Hij komt tot de conclusie dat zelfs zijn meest voorzichtige inschatting van de vermindering van ziekenhuiskosten als gevolg van de introductie over de tijd van nieuwe geneesmiddelen, in 2019 (i.e. 5.004 miljoen euro) groter is dan de totale overheidsuitgaven voor voorgeschreven geneesmiddelen in België in datzelfde jaar (i.e. 4.894 miljoen euro). Er kan dus bespaard worden door meer uit te geven aan nieuwe geneesmiddelen.
Horizonscanning kan zijn nut bewijzen
pharma.be erkent dat horizonscanning zeker zijn nut kan hebben.
De Europese federatie van de farmaceutische industrie (Efpia) publiceert al jaarlijks een rapport waarin nieuwe geneesmiddelen worden geïdentificeerd die in Europa op de markt zullen komen. Horizonscanning op Belgisch niveau zou kunnen bijdragen aan het klaarstomen van het gezondheidszorgsysteem om het klaar te maken voor eventuele disruptieve innovaties. Het is immers jammer dat vandaag veel van de nieuwe geneesmiddelen niet beschikbaar zijn voor de patiënten in België, daar waar dat in ons omringende landen wel het geval is. Hoog tijd om innovatieve geneesmiddelen te beschouwen als een investering in de zorg in plaats van steeds, met foutieve cijfers dan nog, de kosten ervan te benadrukken.
Lees meer over de studie van Prof. Lichtenberg in ons Report to Society of kijk naar onderstaande video:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!