Patiënten die lijden aan zeldzame aandoeningen zouden sneller moeten kunnen behandeld worden met nieuwe weesgeneesmiddelen
In 2014 was België een van de 20 Europese landen die een nationaal plan voor zeldzame ziekten ontwikkelden. Ons land ging zelfs verder dan de Europese stimuleringsmaatregelen, door extra stimuleringsmaatregelen in zijn plan op te nemen.
Deze Belgische regelgeving en stimuleringsmaatregelen hebben de afgelopen twintig jaar geleid tot grote vooruitgang in de beschikbaarheid van weesgeneesmiddelen voor veel patiënten, zoals weergegeven in onze rubriek Feiten & Cijfers. Maar er zijn nog heel wat uitdagingen, zoals blijkt uit dit debat tussen experten van het RIZIV, de Koning Boudewijnstichting en pharma.be.
"In het jaar 2021 werden in België 17 nieuwe weesgeneesmiddelen ter beschikking gesteld van patiënten met een zeldzame ziekte, een stijging van 29,5% ten opzichte van 2020. In totaal worden in ons land 117 weesgeneesmiddelen vergoed. Om patiënten die op nieuwe behandelingen wachten zo snel mogelijk te kunnen helpen, moeten we alles in het werk stellen om het wetenschappelijk onderzoek te steunen. Daarom dringt pharma.be aan op een tweede plan voor zeldzame ziekten.”
Maar België zou nog beter kunnen. Weesgeneesmiddelen worden in België steeds minder snel terugbetaald. Als we het aantal beschikbare weesgeneesmiddelen in België vergelijken met zijn Europese buren, staat ons land met slechts 38% onderaan de ranglijst.
Op de vraag ’hoe kunnen we de toegang tot weesgeneesmiddelen voor Belgische patiënten garanderen?‘ presenteren onze deskundigen de aanpak die door onze vereniging wordt voorgesteld. Ontdek ook de pijlers voor optimale zorg voor de een patiënt met een zeldzame ziekte zoals in dit artikel voorgesteld door RaDiOrg.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!