De code voor deontologie van pharma.be: een vernieuwde inzet voor een verantwoordelijke sector

Nieuws
Newsletter
Informatie
Sector
Deontologie & Ethiek

Hoewel bedrijven al gebonden zijn aan een streng wettelijk kader op het vlak van geneesmiddelen, concurrentie, intellectuele eigendom, reclame, gegevensbescherming en anticorruptie, engageren zij zich vrijwillig tot bijkomende normen die zijn vastgelegd in de deontologische code van pharma.be. Het onderschrijven en naleven van deze code is een absolute voorwaarde voor het lidmaatschap van pharma.be.

Toepassingsgebied

Ethiek staat centraal in de missie van de biofarmaceutische sector: patiënten toegang bieden tot innovatieve behandelingen binnen een transparant, rigoureus en mensgericht kader. De deontologische code van pharma.be belichaamt deze collectieve verantwoordelijkheid, evolueert mee met de verwachtingen van de maatschappij en versterkt het vertrouwen van alle betrokkenen binnen de gezondheidszorg.

De deontologische code van pharma.be biedt een kader voor een brede waaier aan activiteiten van aangesloten biofarmaceutische bedrijven, zodat zij de principes van ethiek, transparantie en respect voor de patiënt naleven. De code is specifiek van toepassing op de volgende domeinen:

  • De bevordering en verspreiding van informatie over geneesmiddelen
  • De interacties met zorgverleners, patiëntenorganisaties, medische instellingen en spelers uit de sector
  • De transparantie van financiële transacties met deze spelers

Met andere woorden, de code bepaalt duidelijke normen voor ethische promotie, financiële transparantie en passende professionele relaties. De huidige versie legt de klemtoon op vertrouwen, zorgvuldigheid, eerlijkheid, respect en oprechtheid.

Concreet uitgewerkte procedures

Naast het regelgevend kader heeft pharma.be concrete maatregelen genomen om haar leden te ondersteunen in hun interacties met de verschillende actoren binnen de gezondheidszorg: kwaliteitscontrole, permanent toezicht, opleiding van teams, toezicht op niet-interventionele studies, transparant beheer van financiering en bemiddeling bij conflicten.

De code is gestoeld op fundamentele waarden zoals kwaliteit, integriteit, transparantie en verantwoordelijkheid, en wordt gedragen door stevige structuren zoals het Bureau voor Toezicht op de Geschreven Communicatie (BTGC), de Sunshine Act, informele bemiddeling en de deelname aan Mdeon. Ze staat symbool voor een moreel engagement én een proactieve benadering, afgestemd op de evoluties in de sector, met bijzondere aandacht voor de stem van de patiënt.

Voortdurende evolutie

pharma.be past deze code regelmatig aan om de evoluties in de sector te weerspiegelen en de kwaliteit, transparantie en toegankelijkheid van de regels te waarborgen. Een herwerkte versie, goedgekeurd op 13 maart 2024, introduceert een mechanisme voor informele bemiddeling tussen patiënten/patiëntenorganisaties en de aangesloten bedrijven.

Er werden onlangs ook enkele kleine administratieve aanpassingen doorgevoerd om het document te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken:

  • Finalisering van de Engelse versie
  • Correctie van de referenties
  • Actualisering van het administratieve adres
  • Toevoeging van een interactieve inhoudstafel

Deze versie werd goedgekeurd tijdens de Gewone Algemene Vergadering van 11 juni 2025.

Zelfregulering: een opgenomen verantwoordelijkheid

Zelfregulering verwijst naar een model waarbij een beroepssector zijn eigen gedragsregels bepaalt, als aanvulling op het wettelijke kader. Dit biedt een flexibelere respons op de evoluties binnen de sector en versterkt tegelijk de verantwoordelijkheid van de actoren tegenover het publiek en de stakeholders.

Zelfregulering stelt de biofarmaceutische sector in staat om hoge ethische standaarden te garanderen, vaak bovenop de wettelijke vereisten. Om haar legitimiteit te behouden, moet dit model blijven evolueren, inspelen op maatschappelijke verwachtingen en transparantie tonen. Het is een voorrecht dat gepaard gaat met strikte discipline, verantwoordelijkheidszin en een duurzaam engagement.

Samengevat:

  • De deontologische code van pharma.be is een levend instrument ten dienste van de ethiek
  • De recentste updates zijn gericht op meer transparantie en toegankelijkheid
  • Zelfregulering heeft als doel het vertrouwen in de sector te versterken
Olivia-Geldof
Olivia Geldof
Legal Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!