Zaterdag 8 maart is Internationale Vrouwendag

Nieuws
Newsletter
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Marie-Jose-Borst-Roche

Marie-José Borst (Roche)

Sally-McNab-BMS

Sally McNab (Bristol-Myers Squibb)

Sara-Schaufelberge-Amgen

Sara Schaufelberger (Amgen)

Stelling 1: Internationale Vrouwendag is niet meer van deze tijd en niet meer noodzakelijk

Volgens Sally McNab blijft Internationale Vrouwendag uiterst relevant, ook al is er vooruitgang geboekt op het gebied van gendergelijkheid. 

“Het gaat niet alleen om het vieren van prestaties, maar ook om het benadrukken van uitdagingen zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, onbewuste vooroordelen en ongelijke carrièremogelijkheden. IWD dient als een platform voor reflectie, dialoog en actie, en moedigt zowel individuen als organisaties aan om te beoordelen waar ze staan en welke verdere stappen nodig zijn. Echte gelijkheid is nog geen realiteit, en tot het zover is, hebben we evenementen zoals IWD nodig om de vaart erin te houden. Uiteindelijk is het niet slechts één dag, maar een constante toewijding aan het bevorderen van gelijkheid die voor echte vooruitgang zal zorgen.”

Marie-José Borst vult aan: “Ook als we kijken naar de gezondheidszorg blijft IWD nodig omdat er nog steeds significante verschillen in gendergelijkheid aangepakt moeten worden. Zo zijn vrouwen in het verleden over het hoofd gezien, onvoldoende onderzocht en weinig begrepen. Het risico op een hartaanval is bijvoorbeeld  50% hoger bij vrouwen vergeleken met mannen als gevolg van een verkeerde diagnose. Ook opvallend is dat er in ¾ van de gevallen onvoldoende geld wordt uitgetrokken voor ziekten die vooral vrouwen treffen in vergelijking met ziekten die vooral mannen treffen.”

 

Stelling 2: Vrouwen moeten meer moeite doen vergeleken met mannen om hun positie te bereiken

“Voor veel vrouwen is het een realiteit dat ze harder moeten werken dan mannen om succesvol te zijn” zegt Sara Schaufelberger, “maar de oplossing ligt  niet in de vergelijking, maar in actie. Onderzoek toont aan dat vrouwen een beperkter carrièrevenster hebben, waarbij hun kansen vanaf hun veertigste afnemen. Dit is precies het moment waarop ze vaak hun professionele piek bereiken én gezinsverantwoordelijkheden dragen. Als moeder van twee kinderen weet ik uit eigen ervaring hoe uitdagend het is om professionele groei te combineren met een gezin. Daarom is flexibiliteit op de werkplek essentieel. Flexibiliteit gaat niet alleen over gemak; het gaat over het ontsluiten van potentieel. Wanneer bedrijven vrouwen de ruimte geven om hun carrière en privéleven op hun eigen manier in te richten, houden ze niet alleen talent vast, maar stimuleren ze ook de leiders van de toekomst.”

Instemming bij Sally McNab: “Hoewel vrouwen op veel werkplekken vaak te maken hebben met onbewuste vooroordelen, culturele verwachtingen en systemische barrières, waardoor ze zichzelf meer moeten bewijzen en harder moeten onderhandelen dan hun mannelijke tegenhangers, benadrukt deze ongelijkheid de noodzaak voor organisaties om concrete maatregelen te nemen voor een eerlijke evaluatie en gelijke kansen voor iedereen - ongeacht geslacht.”

Marie-José Borst vult aan: “Ik heb het geluk gehad te mogen werken in een bedrijf dat opvallende inspanningen heeft geleverd op het vlak van gelijkheid. Vrouwen vertegenwoordigen 57% van ons personeelsbestand in België. Integratie is voor mij persoonlijk cruciaal. Mijn privé- en beroepsleven naadloos op elkaar laten aansluiten, zorgt ervoor dat ik beide rollen effectief kan vervullen. Om internationale verantwoordelijkheden op me te nemen, had ik een sterk ondersteuningssysteem nodig, dat was onmisbaar. Helaas is mijn realiteit misschien niet die van anderen. Vrouwen hebben te maken met extra hindernissen op de werkvloer als gevolg van vooroordelen en systematische ongelijkheid.” 

Waarop Sally McNab opmerkt: “Mentorschap, sponsoring en solidariteit tussen vrouwen kunnen helpen om de negatieve dynamiek te veranderen, omdat het ondersteunen en stimuleren van elkaar de vooruitgang naar echte gelijkheid versnelt.”

Sara Schaufelberger vervolgt: “Mentorschap draait inderdaad niet alleen over het delen van kennis, maar ook over leren, groeien en een blijvende impact creëren. Dit is actie - signaleren waar ondersteuning nodig is en de kloof overbruggen om duurzame verandering te creëren.”

Stelling 3: Het thema van Internationale Vrouwendag 2025 is “Accelerate Action”. De innovatieve farmasector geeft het goede voorbeeld.

“In ons bedrijf geloven we dat echte verandering ontstaat door actie, niet alleen door woorden” zegt Sara Schaufelberger

“Een goed voorbeeld is ons mentorprogramma, waaraan in 2025 meer dan 300 pupillen en 70 mentoren deelnamen. Als mentor heb ik van dichtbij ervaren hoe mentorschap carrières vormgeeft, zelfvertrouwen versterkt en waardevolle connecties tot stand brengt.”

Ook in het bedrijf dat Sally McNab leidt wordt actief geïnvesteerd in leiderschapsprogramma's en mentorschap kansen om de professionele groei van vrouwen te ondersteunen en hen te helpen zichtbaarheid, vaardigheden en carrièremogelijkheden te verwerven.

“Wij beseffen ook dat het een uitdaging kan zijn om werk en privé in balans te houden. Daarom bieden we een flexibele werkomgeving die onze werknemers in staat stelt zich zowel in hun werk als in hun privéleven te ontplooien. Ook hebben we speciale People & Business Resource Groups en gendergelijkheidsinitiatieven die een inclusieve werkplek bevorderen, waar de bijdragen van vrouwen worden erkend en gewaardeerd.”

Marie-José Borst heeft nog een laatste advies: “Niemand kan je tegenhouden, behalve jijzelf. Droom groot, zoek medestanders en waag de sprong. Jouw potentieel is grenzeloos!” 

Meer info over vrouwen in de innovatieve farmasector vind je in de Pharma Figures, hoofdstuk “Jobs”.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!