België tegen 2040 wereldwijd leider in klinisch onderzoek: hoe we de toekomst van klinisch onderzoek mee kunnen maken

Newsletter
Informatie
Sector
Klinische studies

De klinische studies van de toekomst: hoe zien die eruit?

Waar je als patiënt vandaag nog vaak een hele procedure moet doorlopen en regelmatig naar het ziekenhuis moet, verloopt een deelname aan een klinische studie straks helemaal anders. Het screenen gebeurt grotendeels automatisch. Je krijgt als patiënt meer controle en inzage doorheen het traject. En je kan vanuit je vertrouwde thuisomgeving deelnemen terwijl je toch continu in contact blijft met het onderzoeksteam, ook na afloop van de eigenlijke studie. 

10 trends en innovaties

Deloitte lijst tien trends en innovaties op die deze klinische studies van de toekomst mogelijk maken: van artificiële intelligentie en big data, over precisiegeneeskunde en draagbare technologie, tot blockchain en genomica. Samen zorgen deze trends en innovaties ervoor dat veel meer data in real time kunnen worden verwerkt, er 100 % op maat van de patiënt kan worden gewerkt, en klinische studies nog comfortabeleren  efficiënter kunnen verlopen dan vandaag het geval is.

Nieuwe vaardigheden en rollen

Om deze trends en innovaties volop te kunnen inzetten ten behoeve van de patiënt, zijn er evenwel heel wat nieuwe vaardigheden nodig. Naast klinische kennis speelt immers digitale technologie een steeds grotere rol, is diepgaand inzicht in datawetenschappen nodig, moeten nieuwe ethische afwegingen worden gemaakt, komen samenwerking en coaching nog meer op de voorgrond, enz. 

Concreet ziet Deloitte acht nieuwe en bijkomende rollen om de klinische studies van de toekomst te kunnen vormgeven: datawetenschappers, experten in cybersecurity en ethiek, maar evengoed managers die inzetten op patiëntbetrokkenheid en coördinatoren die digitale technologieën weten te integreren en thuisomgeving en ziekenhuis perfect op elkaar kunnen afstemmen. 

De toekomst begint vandaag

Om die rollen in 2040 te kunnen opnemen, is het kwestie van vooruit te denken en nu al te handelen.  Het onderzoeksrapport stelt daarom een drietrapsstrategie voor België voor: 

  1. 2025-2030: investeren in strategieën, partnerships en pilootprogramma’s als basis voor de toekomst;
  2. 2031-2035: verankeren van de pilootprogramma’s en creëren van nieuwe topcentra en loopbanen om de volgende generatie talenten klaar te stomen;
  3. 2036-2040: de geleverde inspanningen als hefboom gebruiken en België op de kaart zetten als wereldwijde leider in klinisch onderzoek. 

Voor het uitrollen van deze strategie is elke actor in het Belgische ecosysteem voor klinische studies mee verantwoordelijk: de biofarmaceutische industrie en ziekenhuizen moeten hun werknemers opleiden in opkomende technologieën, de overheid moet zorgen voor flexibele en tegelijk solide regelgevende kaders, de universiteiten moeten multidisciplinaire programma’s uitrollen, enz.

Trends en innovaties zoals decentralisatie, artificiële intelligentie en gepersonaliseerde geneeskunde bieden niet alleen hoop voor patiënten, maar kunnen ook de rol van ons land als centrum van medische vooruitgang verstevigen. Voorwaarde is wel dat België blijft investeren in innovatie en blijft inzetten op een sterke samenwerking tussen industrie, overheid, de academische en medische wereld. Alleen zo kunnen we onze toppositie in Europa behouden en uitgroeien tot een wereldleider in klinische studies. 

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!