Transparantie - betransparent.be en de Sunshine Act

De werkrelaties tussen farmaceutische bedrijven en gezondheidswerkers of -organisaties en patiëntenorganisaties zijn van essentieel belang voor de vooruitgang van het onderzoek en moeten transparant zijn voor het publiek om belangenconflicten te voorkomen.

In België wordt dit mogelijk gemaakt door de Sunshine Act en het platform betransparent.be. Maar waar komt dit initiatief vandaan?

Vanuit een deontologisch initiatief ...

Al in 2014 hebben de bedrijven in de farmaceutische industrie en de sector medische hulpmiddelen, in nauwe samenwerking met verschillende verenigingen van beroepsbeoefenaars en organisaties in de gezondheidszorg, een gezamenlijk transparantieplatform ontwikkeld dat toegankelijk is voor het publiek, om de transparantie in hun betrekkingen met beroepsbeoefenaars en organisaties in de gezondheidszorg verder te vergroten.

Dit online platform, betransparent.be genaamd, werd in 2015 opgericht door 27 verschillende organisaties uit de Belgische gezondheidszorgsector. De bedrijven die lid zijn van pharma.be publiceerden vanaf juni 2016 op het platform de waardeoverdrachten die zij hadden toegekend aan beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg (artsen, apothekers, verpleegkundigen, vroedvrouwen, paramedici, enz.) of organisaties in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, artsenverenigingen, enz.), gevolgd door de leden van beMedTech en FeBelGEn (nu: Medaxes) in juni 2017.

Voor meer informatie over dit deontologische initiatief:

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!