De innovatieve farmabedrijven trekken volop de kaart van onderzoek en ontwikkeling in hun relaties met de Belgische medische gemeenschap

Innovatieve farmaceutische bedrijven hebben in 2016 voor 148,3 miljoen euro geïnvesteerd in samenwerkingen met de Belgische medische gemeenschap. Dat blijkt uit de tweede publicatie van het transparantieplatform "beTransparent.be". Het gaat daarbij in hoofdzaak om de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en gezondheidsorganisaties (79 %) en ook de permanente vorming van zorgverstrekkers in ons land. Deze investeringen maken deel uit van een veel groter bedrag (2,89 miljard euro) dat de innovatieve farmaceutische bedrijven vorig jaar in België investeerden, o.m. in eigen labo-onderzoek. Met deze tweede publicatie van deze gegevens werken de bedrijven, de zorgverstrekkers en de zorgorganisaties aan meer transparantie in de zorgsector.

Wetenschappelijk onderzoek voorop

77 innovatieve farmaceutische bedrijven hebben in 2016 voor 148,3 miljoen euro (*) geïnvesteerd in samenwerkingen met gezondheidsorganisaties (zoals o.m. universiteiten, ziekenhuizen, artsen- of apothekersverenigingen) en zorgverstrekkers (artsen, apothekers, …) in België. Die investeringen gingen voor 67 procent (99,2 miljoen euro) naar Onderzoek en Ontwikkeling (bv. klinische studies), voor 12 procent (17,3 miljoen euro) naar toelagen en schenkingen, voor 16 procent naar wetenschappelijke bijeenkomsten (23,2 miljoen euro) en voor 6 procent (8,5 miljoen euro) naar vergoedingen voor consultancy opdrachten en diensten.

Deze verdeling over de verschillende categorieën is nagenoeg dezelfde als vorig jaar en wijst op stabiele investeringen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Vinger aan de pols tijdens ontwikkelingsproces

De samenwerkingen tussen de farmaceutische bedrijven en de medische gemeenschap helpen beide partijen om de vinger aan de pols te houden tijdens het ontwikkelingsproces van nieuwe geneesmiddelen. Frequente contacten en uitwisseling van informatie over hoe nieuwe geneesmiddelen het best passen in het zorgtraject van de patiënten zijn daarbij van onschatbare waarde, en komen de patiënten ten goede. Deze investeringen bevestigen bovendien de Europese koppositie die ons land inneemt in het farmaceutische wetenschappelijk onderzoek.

Uitgebreider platform zorgt voor grotere transparantie

Voor de bedrijven die lid zijn van pharma.be is dit het tweede jaar dat ze de investeringen vrijwillig publiceren. Het platform bevat dit jaar voor het eerst ook de bedragen van de generische bedrijven en de bedrijven van de medische hulpmiddelen. Op die manier zorgt een groter platform ook voor een verhoogde transparantie in de zorgsector. De zogenaamde ‘Sunshine Act’, een nieuwe wet die sinds kort in voege is getreden, zal bovendien voor de publicatie van de gegevens van 2017 (eind juni 2018) voor nieuwe regels en een nog breder draagvlak zorgen.

"De wederzijdse contacten tussen zorgverstrekkers en vertegenwoordigers van de industrie gebeurt in het belang van de patiënten. De publicatie van deze gegevens, met inachtneming van het recht op privacy, bewijst dat de sector in volledige transparantie wil handelen. De Sunshine Act is een volgende belangrijke stap. Dat 79 % van de investeringen gelinkt zijn aan onderzoek en aan het ondersteunen van wetenschappelijke activiteiten onderlijnt eens te meer de vooraanstaande rol van de Belgische wetenschappelijke gemeenschap op het gebied van farmaceutisch Onderzoek en Ontwikkeling".

Catherine Rutten
CEO pharma.be

(*) Het totaalbedrag van 148,3 miljoen, dat de leden van pharma.be investeerden in 2016, lijkt 10 miljoen euro meer dan in 2015. De cijfers zijn evenwel niet volledig vergelijkbaar omdat 16 bedrijven lid zijn zowel van pharma.be, de koepelvereniging van de innovatieve farmaceutische industrie, als van beMedTech, de federatie van de industrie van de medische technologieën. Hun bedragen werden zowel in de subtotalen van pharma.be als van beMedTech gerekend omdat niet te onderscheiden viel of zij meeruitgaven hebben gedaan voor de farmaceutische tak van hun bedrijf, dan wel voor de divisie van de medische hulpmiddelen.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!