Wereld Hepatitis Dag 2023: innovatieve geneesmiddelen en vaccins kunnen virale hepatitis op termijn uitroeien
“We’re not waiting” is de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie op Wereld Hepatitis Dag 20231. De biofarmaceutische industrie zat alvast niet stil de voorbije decennia, benadrukt pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België. Zo zijn er ondertussen baanbrekende innovatieve geneesmiddelen op de markt voor het hepatitis C-virus. De behandeling is eenvoudig, kort, en de genezingskans is bijna 100%. Als we het testen beduidend opdrijven, kan hepatitis C op korte termijn een zeldzame ziekte worden.
Ook dit jaar vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op 28 juli aandacht voor de strijd tegen virale hepatitis. De wereldwijde impact van deze ziekte blijft immers bijzonder hoog: meer dan 350 miljoen mensen moeten vandaag nog steeds met deze ziekte leven. Nochtans heeft de biofarmaceutische industrie de voorbije decennia voor doorbraken gezorgd met een reeksefficiënte en effectieve innovatieve geneesmiddelen en vaccins2. Het doel van de WGO om tegen 2030 met deze bedreiging van de wereldgezondheid komaf te maken, is dus in zicht.
Lange tijd stond de geneeskunde machteloos tegen het hepatitisvirus, maar vandaag is dat niet meer zo. Er zijn 5 types van het hepatitisvirus: A, B, C, D en E. Vooral types A, B en C komen in België voor. Ze vallen de lever aan, wat bij hepatitis B en C tot levercirrose of leverkanker kan leiden. Dankzij de inspanningen van de biofarmaceutische industrie zijn er ondertussen vaccins voor hepatitis A en B.
Voor hepatitis C bestaat nog geen vaccin maar wel een bijzonder afdoende behandeling. Deze behandeling is vandaag heel eenvoudig (in de vorm van pillen), duurt slechts 8 tot 12 weken en heeft weinig of geen impact op het dagelijkse leven van de patiënt. De levenskwaliteit wordt er dus niet door geraakt, maar het effect op de levenskwaliteit achteraf en de levensduur is des te groter: tot 95% van de patiënten is na behandeling volledig virusvrij.
Dat hepatitis C toch nog zoveel mensen weet te treffen, komt vooral omdat de ziekte te weinig wordt opgemerkt. Patiënten vertonen immers zelden symptomen. De WGO schat dat van de 58 miljoen mensen die besmet waren in 2019, slechts 21% effectief de diagnose kende. pharma.be ondersteunt dan ook ten volle de slogan van de Wereld Hepatitis Dag dit jaar om niet langer te wachten, en de inspanningen voor screening en behandeling wereldwijd op te drijven.
“Het vraagt jaren van bijzonder intensieve investeringen in onderzoek om innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen. Veel aanvankelijk veelbelovende concepten sneuvelen onderweg. Maar de onophoudelijke inspanningen van de biofarmaceutische industrie zorgen uiteindelijk voor echte doorbraken. Zo kunnen mensen die besmet zijn met hepatitis C sinds enkele jaren voor het eerst volledig genezen. De positieve impact op patiënten is van onschatbare waarde, maar ook op de maatschappij is de impact bijzonder hoog. De Seboio-studie ‘Twenty years of high societal impact’3 slaagde erin om die impact in cijfers te vatten. Zo werden in het geval van hepatitis C de kosten aan de gezondheidszorg van de nieuwe, revolutionaire behandeling tegenover de totale economische voordelen geplaatst. De berekening liet een besparing van maar liefst 146 miljoen euro zien.”
* De samenvattende cijfers over de doorbraak in hepatitis C en andere ziektes, opgenomen in de Seboio-studie, ‘Twenty years of high societal impact - The Value of Medicines in Belgium’, vind je terug in deze folder. Op onze website, www.pharma.be, vind je ook een brochure die de revolutie in vaccinatie en behandeling van virale hepatitis duidt.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!