
pharma.be zet zich in voor een goed gebruik van geneesmiddelen: minder verspilling, meer gezondheid(winst)
Een correcte inname van geneesmiddelen is essentieel om een gewenst gezondheidsresultaat te bekomen. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, blijkt uit de praktijk dat dit niet zo eenvoudig is. Het niet gebruiken, het te weinig gebruiken evenals een teveel aan geneesmiddelen gebruiken, komen vaak voor. pharma.be leden-bedrijven blijven zich actief inzetten voor het afleveren van veilige en kwalitatieve geneesmiddelen die, gebruikt op de juiste manier, de gezondheid van de volledige bevolking kunnen bevorderen.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) definieert goed gebruik van geneesmiddelen als: “het nemen van het juiste geneesmiddel op het juiste moment, alleen wanneer strikt noodzakelijk, met inachtneming van de instructies van de arts, de apotheker en de informatie op de bijsluiter. Kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid moeten altijd gerespecteerd worden bij het gebruik van geneesmiddelen.” [1]
Hoewel er geen Belgische data over therapietrouw beschikbaar zijn, schat een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dat wereldwijd meer dan de helft van de patiënten [2] hun voorgeschreven medicatie niet (goed) inneemt. Het stimuleren van therapietrouw heeft zowel directe als indirecte invloed [3] op:
- Gezondheidsuitkomsten: Correct gebruik van geneesmiddelen draagt bij aan zowel curatieve als preventieve gezondheidsresultaten.
- Vermindering van therapiefalen: Door correct gebruik wordt de kans op (antimicrobiële) resistentie en therapiefalen verminderd.
- Publiek vertrouwen: Het bevorderen van goed gebruik versterkt het vertrouwen van het publiek in behandelingen en geneesmiddelen.
- Minder verspilling: Goed gebruik leidt tot minder verspilling van geneesmiddelen, zoals vervallen of ongebruikte geneesmiddelen, en vermindert de noodzaak voor aanvullende behandelingen.
- Duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem: Patiënten maken minder gebruik van aanvullende (secundaire) zorg waardoor een efficiënter gebruik van de beschikbare middelen mogelijk is.
Toenemende trends zoals onder andere; patiënten die bewust een behandeling met geneesmiddelen weigeren, desinformatie en besparingen in de gezondheidszorg maken het nu des te belangrijker om onze inspanningen hierop verder te versterken.
Voor de biofarmaceutische industrie is dit natuurlijk geen nieuw thema, maar eentje waar al jaren actief op gewerkt wordt. Door het verstrekken van duidelijke en begrijpelijke informatie aan patiënten en zorgverleners over het belang van goed gebruik van geneesmiddelen, door in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe technologieën en door aanpassingen door te voeren aan bestaande behandelingen om zo de therapietrouw te verbeteren.
Het stimuleren van goed gebruik van geneesmiddelen is natuurlijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beleidsmakers, zorgverleners en de biofarmaceutische industrie, samen met patiënten. Samen kunnen we deze uitdaging aangaan om een positieve omgeving te creëren die helpt om therapietrouw te bevorderen. pharma.be zal daarom dit jaar een aantal initiatieven van de biofarmaceutische industrie en andere relevante belanghebbenden in het licht zetten die erop gericht zijn om het goed gebruik van geneesmiddelen te stimuleren, zoals:
- (Elektronische) patiënteninformatie: Patiënten moeten overal toegang hebben tot de juiste en volledige informatie over hun geneesmiddel.
Klik hier voor meer info
- Farmacovigilantie (geneesmiddelenbewaking): Hoe (potentiële) bijwerkingen binnen het ecosysteem worden beheerd en opgevolgd.
Klik hier voor meer info
- Preventie in humane en diergeneeskunde.
Kortom, laten we binnen pharma.be van 2025 het jaar van het goed gebruik maken. Hou zeker onze nieuwsbrief verder in de gaten of neem een kijkje op onze website.

[1] https://www.fagg.be/nl/MENSELIJK_gebruik/geneesmiddelen/geneesmiddelen/goed_gebruik_geneesmiddel
[2] World Health Organization. (2003). Adherence to long-term therapies : evidence for action. World Health Organization. https://iris.who.int/handle/10665/42682
[3] Khan, R. and K. Socha-Dietrich (2018), “ Investing in medication adherence improves health outcomes and health system efficiency: Adherence to medicines for diabetes, hypertension, and hyperlipidaemia”, OECD Health Working Papers, No. 105, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/8178962c-en

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!