
Nieuwe cijfers pharma.be: een belangrijk alarmsignaal pharma.be roept op tot actie
pharma.be, de federatie van de innovatie biofarmaceutische bedrijven in België, publiceert vandaag de laatste cijfers over export en tewerkstelling van de sector. Hoewel de algemene prestaties indrukwekkend blijven, lijkt een trendbreuk zich af te tekenen. Tel hierbij de ontwikkelingen in de VS op en er is reden genoeg voor bezorgdheid over de nabije toekomst.
België staat wereldwijd bekend als een Biopharma Valley. Een toonaangevende hub voor onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen en vaccins, dankzij strategische troeven, zoals een performante biofarmaceutische sector, onderdeel van een sterk ontwikkeld ecosysteem, gecombineerd met een gunstige ligging en hoogstaande infrastructuur
Export stagneert
Dagelijks exporteert België voor 216 miljoen euro aan biofarmaceutische producten.
In 2024 bedroeg de totale export van biofarmaceutische producten 79,0 miljard euro, een daling van 1,4 % ten opzichte van 2023. Niettemin blijft de biofarmaceutische sector daarmee de grootste exporteur van ons land.
Meer dan de helft van de biofarmaceutische export verlaat de Europese Unie, terwijl dit voor de totale Belgische export minder dan een derde bedraagt. Binnen de EU zijn Duitsland en Italië de belangrijkste handelspartners, goed voor respectievelijk 10,6 % en 8,5 % van de export.
Onze belangrijkste handelspartner is met voorsprong, en dit al gedurende vele jaren, de Verenigde Staten. De VS is goed voor bijna 24 % van de Belgische biofarmaceutische export. Dit aandeel is veel hoger dan het aandeel van de VS in de totale Belgische export, dat slechts 6,8 % bedraagt. Dit betekent ook dat de biofarmaceutische sector sterk afhankelijk is van de VS en dat het een van de sectoren is die het hardst getroffen zou worden door een verstoring van de vraag vanuit de VS. Binnen Europa staat België in de top 3 van landen met de grootste biofarmaceutische export naar de VS en ook meer specifiek voor vaccins

Tewerkstelling daalt voor het eerst
De innovatieve biofarmaceutische sector zorgt, sinds vele jaren, gestaag voor meer jobs. In de afgelopen 5 jaar werd er bijvoorbeeld 16,2% meer werkgelegenheid gecreëerd door de sector. Bovendien zorgt deze groei ook voor een groei van de indirecte tewerkstelling.
Een trendbreuk is echter zichtbaar. Terwijl het afgelopen decennium de werkgelegenheid in de biofarmaceutische sector onafgebroken steeg, zien we in 2024 voor het eerst in jaren de tewerkstelling krimpen met 0,5%.
Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor de ruimere tewerkstelling in België aangezien elke job in de biofarmaceutische sector rechtstreeks en onrechtstreeks de aanjager is van drie keer zoveel jobs in België, o.m. door de vele samenwerkingsverbanden in het brede ecosysteem.



“De nieuwste cijfers geven aanleiding tot bezorgdheid. Het is duidelijk dat we niet langer te maken hebben met de vertrouwde “business as usual”-situatie die we in de afgelopen jaren kenden, waarin we alleen groeicijfers en positieve ontwikkelingen zagen op vlak van werkgelegenheid en export.
Nu de Verenigde Staten ook ons land confronteert met hoge invoerheffingen, wordt het duidelijk dat België, en Europa in het algemeen, zijn strategie moet herzien. Wij zijn geen voorstander van zware tegenmaatregelen door de EU, zeker niet door ook heffingen op farmaceutische producten uit de VS op te leggen, aangezien deze een negatieve invloed zullen hebben op de gezondheidszorg en uiteindelijk op patiënten. Het stimuleren en valoriseren van ondernemerschap en innovatie zijn daarentegen van cruciaal belang.
We pleiten daarom voor een sterke Life Sciences-strategie om de Europese concurrentiekracht te versterken, waarbij we innovatie beter valoriseren, hinderpalen voor deze innovatieve activiteiten wegwerken en meer investeren in de eigen markt en in de ontwikkeling van nieuwe markten zoals in Azië. Zo niet dreigen we de biofarmaceutische sector als sterkhouder van de verwerkende nijverheid in ons land te verliezen.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!