De Belgische biofarmaceutische sector: onbetwiste Europese leider

Newsletter
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies

De footprint van deze zeer innovatieve sector geeft België een leidende positie in onderzoek en ontwikkeling, productie en export. Hoewel ons land slechts 2,6 % van de EU-bevolking telt, is de biofarmaceutische industrie goed voor 7,8 % van de werkgelegenheid, 18,7 % van de export en 19,3 % van de R&D-investeringen in Europa. Hiermee staat de sector respectievelijk op de derde, tweede en eerste plaats in Europa.

Vanwege deze toppositie is het belangrijk dat ons land zich op Europees niveau laat gelden. Als ons land innovatie wil versterken, moet het maatregelen blijven nemen die wetenschappelijke vooruitgang aanmoedigen. Zonder stimulansen voor innovatie zouden de vele geneesmiddelen en vaccins die we vandaag hebben gewoonweg niet bestaan.

Kerncijfers voor de innovatieve Belgische farmaceutische sector in de EU:

  • België is veruit het land met de hoogste investering per capita voor biofarmaceutische O&O in Europa. Vergeleken met nummer 2, Denemarken, liggen de Belgische uitgaven bijna 2,5 keer hoger, en zelfs bijna vier keer hoger dan de uitgaven in Slovenië, de nummer 3 van Europa.
  • Wat betreft directe biofarmaceutische jobs in verhouding tot de totale werkgelegenheid in de verwerkende industrie, staat België op de derde plaats, met een totaal van 43.501 werknemers in de biofarmaceutische sector in 2022.
  • Het aantal onderzoekers stijgt ook veel sneller dan de gemiddelde Europese groei. Tussen 2017 en 2021 was deze groei in België tot drie keer hoger dan in de rest van de EU.
  • Dankzij twee luchthavens en een zeehaven die diensten op maat aanbieden, is België na Duitsland de tweede grootste exporteur van biofarmaceutische producten, met €100,1 miljard.
CVen1123a

De biofarmaceutische industrie is een drijvende kracht achter innovatie, groei en tewerkstelling in België, en plaatst ons land in de voorhoede van Europa. Het is een positie waar we trots op mogen zijn en die we moeten blijven koesteren en actief ondersteunen.

De Europese Commissie heeft onlangs een reeks voorstellen opgesteld voor de hervorming van de regelgeving. Deze hebben het potentieel om het concurrentielandschap van de biofarmaceutische industrie in Europa fundamenteel te veranderen. We mogen ook niet uit het oog verliezen dat het concurrentievermogen van de biofarmaceutische industrie niet alleen op Europees, maar ook op internationaal niveau op het spel staat. Europa verliest op het gebied van onderzoek en ontwikkeling steeds meer terrein aan de Verenigde Staten en Azië. De inzet is hoog: als Europa verliest, verliest België nog meer. Wij roepen de volgende regeringen, zowel federaal als regionaal, op om structureel aandacht te besteden aan de impact van beleidsmaatregelen op het gewicht en de concurrentiepositie van de farmaceutische industrie, die één van de belangrijkste drijvende krachten is achter een gezond land en een gezonde bevolking.

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!