Belgische biofarma blijft belangrijke groeimotor voor onze economie. Succes van vandaag is geen garantie voor de toekomst.

Nieuws
Persbericht
Maatschappelijke impact

Enkele highlights uit de Pharma Figures 2022:

  • In 2022 waren 43.501 mensen direct werkzaam in biofarmaceutische bedrijven in België. Dit een toename van 18,8 % over de afgelopen 5 jaar. De impact van de sector op de tewerkstelling in ons land gaat zelfs nog verder: voor elke arbeidsplaats in de Belgische biofarmaceutische sector worden er twee andere arbeidsplaatsen gecreëerd in de Belgische economie.
  • Investeringen van meer dan €15 miljoen per dag, in totaal €5,7 miljard, in onderzoek en ontwikkeling (O&O), een stijging van 14,7 % vergeleken met verleden jaar. Het aantal actieve onderzoekers in de sector is in de afgelopen vijf jaar met 25,5% gestegen.
  • Voor het eerst werd er in totaal voor meer dan €100 miljard aan geneesmiddelen en vaccins geëxporteerd, dat is 17 % van de totale Belgische exportproducten. Dagelijks exporteert de Belgische sector ter waarde van €275 miljoen.
  • Tot slot is de biofarmaceutische industrie een van de weinige sectoren die een groot handelsoverschot genereert (€19,4 miljard) door de uitvoer van geneesmiddelen en vaccins.
CarolineLachBlauw

“Hoewel de cijfers voor 2021 wijzen op een krachtige Belgische farmaceutische sector, is dit geen garantie voor de toekomst. Onze sector is nog steeds een van de meest dynamische van de Belgische economie maar de omgeving blijft kwetsbaar. De Belgische Pharma Valley krijgt te maken met serieuze concurrentie van andere landen die hun eigen biofarmasector sterk ondersteunen.

Daarnaast zien we een zorgwekkende trend waarbij steeds meer O&O-activiteiten in de farmaceutische industrie, Europa verlaten ten gunste van de Verenigde Staten of Azië. 25 jaar geleden kwam ongeveer de helft van de nieuwe geneesmiddelen uit Europa. Nu nog maar een vijfde. Om deze evolutie een halt toe te roepen, moet Europa - maar zeker België - dringend actie ondernemen.

Voor pharma.be en haar leden staat gezondheid centraal. Het is onze missie om kennis om te zetten in oplossingen en deze op de markt te brengen zodat mensen er voordeel uit kunnen halen. Maar hoewel bedrijven in België aanzienlijk investeren in O&O van innovatieve geneesmiddelen, zijn deze geneesmiddelen helaas maar al te vaak niet snel genoeg beschikbaar voor patiënten in ons land.

Het is een structureel probleem dat ons land plaatst in de Europese middenmoot, ver achter buurlanden waar er voor patiënten wél tot terugbetaling van deze innovaties werd gekozen. Saillant detail hierbij is het feit dat uitgaven voor geneesmiddelen, veel trager groeiden dan de andere uitgaven in het gezondheidsbudget van het RIZIV, dit laatste decennium.

De laatste Pharma Figures bewijzen het belang van de biofarmaceutische industrie voor ons land. We moeten deze motor van groei, werkgelegenheid en innovatie koesteren omdat patiënten en de hele samenleving hier baat bij hebben.”

Caroline Ven
CEO pharma.be

Ontdek de Nederlandse versie van onze publicatie

Ontdek de Engelse versie van onze publicatie

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!