België riskeert verlies van honderden miljoenen aan investeringen in biofarmaceutisch onderzoek & ontwikkeling

Persbericht
Sector
Onderzoek en ontwikkeling

Brussel, 6 november 2023, pharma.be, de algemene vereniging van de innovatieve Belgische geneesmiddelenindustrie, waarschuwt dat de hervorming van Europese farmaceutische wetgeving een negatieve impact zal hebben op de competitiviteit van de biofarmaceutische sector in Europa ten opzichte van de rest van de wereld, en zeker ook op België.

De nieuwste studie van Europese sectorfederatie Efpia, die vandaag wordt gepubliceerd, toont nu aan dat meerdere Europese landen door de hervorming getroffen zullen worden, waaronder in het bijzonder Duitsland en België.

Brede negatieve impact

Voor ons land, met een grote aanwezigheid van de geneesmiddelenindustrie,   zou dit volgens deze studie betekenen dat België potentieel €381 miljoen aan investeringen in O&O misloopt. Het gaat om een verminderde economische activiteit verbonden aan die O&O investeringen, niet alleen voor de biofarmaceutische bedrijven zelf, maar ook voor het hele gezondheid ecosysteem en zelfs verder. De hervorming zal aanleiding geven tot een verminderd aantal klinische studies met zowel   impact voor de ziekenhuizen alsook voor de Belgische patiënt die daardoor minder toegang zal hebben tot innovatie geneesmiddelen in de onderzoeksfase . Of zoals EFPIA het stelt: where innovation happens, matters.

Investeringen nemen af

In 2010 nam Europa 37% van de wereldwijde investeringen in onderzoek en ontwikkeling voor zijn rekening; in 2020 was dat gedaald tot 32%. Volgens nieuw onderzoek zou dat cijfer in 2030 nog verder dalen, tot 25%, en in 2040 tot slechts 21% van de O&O activiteiten in vergelijking met andere regio's. Ondertussen zal de bijdrage van China naar verwachting stijgen van 2% in 2010 tot 17% in 2040.

portret Caroline Ven

“Onderzoek en ontwikkeling zal blijven bestaan, maar de vraag is waar?

Als de hervorming van Europese farmaceutische wetgeving een negatieve impact heeft op de competitiviteit van de biofarmaceutische industrie in Europa, dan zal dat des te meer een negatieve impact hebben op België, gezien het relatief grote belang van de innovatieve farmaceutische sector in ons land.

pharma.be heeft meermaals bij de Belgische regering aangedrongen op aandacht voor de impact van de voorgestelde wijzigingen van de Europese wetgeving op de competitiviteit van Europa én van België.

De huidige federale regering heeft terecht in het project “Belgium health and biotech valley – today and tomorrow” de concurrentiepositie van ons land opgenomen maar wij vragen meer bijzondere aandacht voor de Europese hervormingsvoorstellen. Er staat veel op het spel: als Europa verliest, dan verliest België des te meer. Wij vragen aan de volgende federale en regionale overheden structureel aandacht voor de impact van beleidsmaatregelen op de concurrentiepositie en slagkracht van de farmaceutische industrie, die een van de belangrijkste motoren is voor een gezond land en een gezonde bevolking“.

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!