België nog steeds in Europese farma koppeloton

Nieuws
Newsletter
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid

Dit werd nog maar eens duidelijk tijdens de Covid-19 pandemie, toen de Belgische biofarmaceutische sector een sleutelrol speelde. In elk essentieel aspect van de biofarmaceutische waardeketen, van O&O en klinische proeven tot productie, logistiek en export, heeft België een sterke positie.

Dit is te danken aan de unieke Belgische combinatie van een goed ontwikkeld ecosysteem, een hooggeschoolde beroepsbevolking en een gevestigde samenwerking met overheden en onderzoekscentra. Deze positie mag echter niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Andere landen benijden België hiervoor en tonen steeds meer ambities om deze leidende rol over te nemen. De internationaal stijgende energiekosten en galopperende loonkosten in België wegen negatief op de concurrentiepositie van onze bedrijven. Daarom benadrukt pharma.be de noodzaak van aanhoudende en zelfs verhoogde steun om onze leiderspositie de komende jaren te behouden.

De Belgische farma in de EU in enkele cijfers

  • België is het land met veruit de hoogste biofarmaceutische O&O-uitgaven per inwoner in Europa. In vergelijking met de nr. 2, Denemarken, bedragen de Belgische uitgaven bijna 70% meer en het is zelfs bijna drie keer meer dan de uitgaven van Slovenië, de Europese nr. 3. Een werkelijk uitzonderlijk resultaat.
  • In 2021 werden 578 klinische proeven goedgekeurd door de Belgische autoriteiten, een stijging van meer dan 20% ten opzichte van 2020. Wanneer we kijken naar het aantal klinische proeven per inwoner, is België het 2de meest belangrijkste land voor het opzetten van klinische proeven in Europa.
  • België is ook nummer 2 in het aantal biofarmaceutische octrooiaanvragen per inwoner met meer dan één octrooiaanvraag per dag en nummer 3 in het aandeel biofarmaceutische octrooiaanvragen op het totaal aantal octrooiaanvragen binnen het land.
  • Kijkend naar het aandeel van de directe werkgelegenheid in de biofarma in verhouding tot de totale industriële werkgelegenheid, komt België op de 3e plaats, met een totaal van 42.062 werknemers in 2021.
  • Elk jaar stijgt het aantal onderzoekers in de Belgische biofarmaceutische sector in een aanzienlijk hoger tempo dan de gemiddelde groei in Europa. Tussen 2016 en 2020 lag het percentage op Europees niveau op +3,9% tegen een stijging van 36,8% voor diezelfde periode in België.
CVen portret

“We leven in onzekere tijden met grote uitdagingen. Er zijn bezorgdheden naar de toekomst vooral op het gebied van energieprijzen en loonkosten en de weerslag daarvan op de sector en haar medewerkers. De voordelen van de sterke aanwezigheid van onze biofarmaceutische industrie in België zijn duidelijk, zowel vanuit het oogpunt van de gezondheidszorg als vanuit economisch oogpunt. Andere landen benijden België hiervoor en tonen steeds meer ambities om deze rol over te nemen.

Een unieke combinatie van een goed ontwikkeld ecosysteem, hoogopgeleide arbeidskrachten en sterke samenwerking met overheden en onderzoekscentra geven België een sterke positie in elk belangrijk aspect van de biofarmaceutische waardeketen. We moeten ons er echter van bewust zijn dat deze positie niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Het koesteren van onze Pharma Valley is daarom belangrijker dan ooit.”

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!