België in Europese top 3 klinische studies. Koppositie komt in gevaar
Elk jaar op 20 mei wordt wereldwijd ‘World Clinical Trials Day’ gevierd. Met bijna 630 aanvragen per jaar staat België vandaag nog steeds in de Europese top 3 wat betreft het aantal aanvragen voor klinische studies per inwoner.
pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, waarschuwt evenwel dat deze koppositie niet langer gegarandeerd is en patiënten en onderzoekers mogelijk in de kou zullen komen te staan. De concurrentie met andere landen is groot. Om de huidige koppositie te behouden ziet pharma.be enkele concrete actiepunten.
Klinische studies in België
Klinische studies zijn cruciaal om de doeltreffendheid en veiligheid van nieuwe vaccins of geneesmiddelen te testen. Ze bieden ook waardevolle nieuwe inzichten in het behandelen of voorkomen van ziektes. En dankzij klinische studies krijgen patiënten gratis toegang tot de allernieuwste behandelingen, lang voordat deze op de markt te krijgen zijn. Immers, het zijn veelal de biofarmaceutische bedrijven die de kosten ervan dragen.
Patiënten in België hebben op dat vlak vandaag een duidelijk voetje voor: ons land staat al meer dan 10 jaar op kop in Europa op het vlak van aantal aanvragen voor klinische studies per inwoner. Zo waren er maar liefst 629 aanvragen tussen 31 januari 2022 en 31 januari 2023. De studies omvatten diverse therapeutische domeinen, met een belangrijke focus op kanker. Zo tekende België in 2021 voor 20 % van de in Europa uitgevoerde klinische studies voor kankeronderzoek.
Deze koppositie van België is mee te danken aan de biofarmaceutische bedrijven, die instaan voor zowat 80 % van de Belgische aanvragen voor klinische studies. Ze kunnen daarbij rekenen op een sterk ecosysteem: de hoge kwaliteit van onze academische wereld en onderzoekers, onze goed uitgebouwde ziekenhuizen en onderzoekscentra, de gedegen kennis van de bevoegde autoriteiten bieden samen met de expertise van onze biofarmaceutische bedrijven een uitstekende voedingsbodem voor klinische studies.
Bekijk hier de resultaten van de studie « Footprint of Clinical Trials in Belgium »
Het harmoniseren van de procedures binnen Europa biedt voordelen maar kan ook net voor meer complexiteit en vertraging zorgen. Want aanvullend op de Europese verordening blijven in de lidstaten lokale procedures bestaan.
Om België aantrekkelijk te houden voor het opstarten van klinische studies, is het noodzakelijk dat onze overheid aandacht besteedt aan
- Solide regelgevende en wetenschappelijke expertise met voorspelbare evaluatietermijnen
- Een voorspelbaar en ondersteunend kwaliteitsgericht terugbetalingsproces zodat ook na klinische studies het geneesmiddel beschikbaar blijft voor de patiënt
- Het dringend inzetten op het delen van data
Klinische studies zijn weliswaar een cruciaal onderdeel, maar zijn slechts één deel van het verhaal. Daarom blijft pharma.be inzetten op verdergaande samenwerking met overheden en andere stakeholders om patiënten toegang te kunnen blijven bieden tot de allernieuwste behandelingen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!