Alzheimer: Nieuwe therapieën zijn hoopgevend - Onderzoek naar de ziekte blijft cruciaal

Newsletter
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling

Op Wereld Alzheimer Dag is er wereldwijd aandacht voor mensen die met de ziekte leven, evenals hun naasten. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die vooral cognitieve functies zoals geheugen, denkvermogen en taal aantast. Een kenmerkend aspect is de vorming van amyloïde plaques in de hersenen. 

De eerste symptomen van de ziekte kunnen subtiel zijn voor de patiënt en zijn omgeving, want ze worden vaak verward met onschuldige ouderdomsverschijnselen. Symptomen zoals vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie, en verminderde tijdsbeleving kunnen optreden. Daarnaast is het moeilijker om vertrouwde taken te plannen of uit te voeren.

Alzheimer in cijfers

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (ongeveer 60-70 % van het aantal personen met dementie heeft Alzheimer). De ziekte treft wereldwijd ongeveer 55 miljoen mensen. Door de vergrijzing van de bevolking stijgt dat aantal bovendien jaar na jaar. Hoe ouder mensen worden, hoe meer het risico op dementie en dus ook op Alzheimer, toeneemt. Andere risicofactoren zijn hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en genetische factoren.

Ook in België hebben heel wat mensen dementie en vormt de ziekte een belangrijke gezondheidsuitdaging. Eén op vijf personen, en zelfs één op drie vrouwen, krijgt in België Alzheimer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nu ongeveer 220.000 Belgen met dementie. Ook dat cijfer zal de komende jaren stijgen.

Aanzienlijke medische vooruitgang

Door het oplopend aantal patiënten en de daaraangekoppelde maatschappelijke en economische kosten, met een geschatte impact van 250 miljard euro tegen 2030, blijft onderzoek naar de ziekte van Alzheimer cruciaal. De zoektocht naar een behandeling of genezing van Alzheimer begon meer dan 40 jaar geleden. Tussen 1995 en 2021 investeerde de privésector 42,5 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling van een geneesmiddel tegen de ziekte.

Ook vandaag, in 2024, zijn momenteel wereldwijd 127 geneesmiddelen via 167 klinische studies in onderzoek. Ook België draagt hiertoe bij. Omdat de ziekte van Alzheimer meerdere oorzaken en uitingsvormen kent, vergt onderzoek diepgaande analyse en nauwkeurigheid, wat tijd, middelen en samenwerking vraagt. 

Een vroegtijdige diagnose en een duidelijk inzicht in de evolutie van de verschillende symptomen zijn bovendien essentieel, omdat ze niet alleen de effectiviteit van behandelingen vergroten, maar ook de levenskwaliteit van mensen met Alzheimer en hun omgeving verbeteren.

Hoewel er op dit moment nog geen genezende behandeling voor de ziekte van Alzheimer bestaat, zijn er de afgelopen jaren wel nieuwe therapieën en medicijnen ontwikkeld die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de symptomen kunnen verminderen. 

Dit betekent een aanzienlijke medische vooruitgang. Daar moeten we samen verder op bouwen.

CVen lach

De komst van nieuwe behandelingen is hoopgevend. Ook leden van pharma.be hebben hieraan actief bijgedragen. Het feit dat we deze slopende aandoening nog steeds niet volledig kunnen genezen is het bewijs dat onderzoek naar de ziekte van Alzheimer verdergezet moet worden, net zoals de ontwikkeling van nieuwe therapieën en geneesmiddelen. De industrie neemt hierin verantwoordelijkheid door intensieve samenwerking met alle betrokken partijen en verdergaande investering in onderzoek en ontwikkeling.

Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!