Wereld hepatitis dag 2022: Innovatieve geneesmiddelen en vaccins zorgen voor doorbraak

Persbericht
Sector
Gezondheidsbeleid
Geneesmiddelen- en vaccinbeleid

pharma.be ondersteunt het initiatief van de WGO voor meer bewustwording rond virale hepatitis

Brussel, 28 juli 2022 - pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, ondersteunt het initiatief van de WGO voor meer bewustwording rond virale hepatitis (1). Hoewel de voorbije 20 jaar het aantal verloren productieve jaren door overlijden of ziekte gelinkt aan hepatitis C in België met maar liefst 60 % daalde, blijft er vooral nood aan meer en snellere screening en diagnose.*

Aandacht voor de strijd tegen virale hepatitis

Elk jaar op 28 juli vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) met de Wereld Hepatitis Dag aandacht voor de strijd tegen virale hepatitis. De wereld wordt momenteel geconfronteerd met een nieuwe uitbraak van onverklaarbare acute hepatitisinfecties bij kinderen. Deze uitbraak vestigt de aandacht op de meer dan 350 miljoen mensen die vandaag wereldwijd met deze ziekte leven. Tegen 2030 wil de WGO komaf maken met deze bedreiging voor de volksgezondheid. Geen ‘mission impossible’ volgens pharma.be, want de voorbije decennia heeft de biofarmaceutische industrie voor heuse doorbraken in dit domein gezorgd.*

5 types van hepatitisvirus

Er zijn 5 types van hepatitisvirus: A, B, C, D en E. De eerste 3 komen het vaakst voor in België. Deze virussen vallen specifiek de lever aan. De gevolgen voor het lichaam kunnen heel zwaar zijn. Zo kunnen hepatitis B en C chronisch worden en leiden tot levercirrose of leverkanker. De geneeskunde heeft hier lange tijd machteloos tegenover gestaan, maar in de voorbije decennia zijn er reuzenstappen gezet in het voorkomen en behandelen van virale hepatitis.

Zo bestaan er ondertussen vaccins voor zowel hepatitis A als B, en kan hepatitis C vandaag behandeld worden. Meer nog, 90 à 95 % van de hepatitis C-patiënten kunnen dankzij de nieuwe generatie antivirale geneesmiddelen op amper 12 weken tijd volledig genezen. Dit is maar één voorbeeld van hoe innovatieve geneesmiddelen letterlijk een levensgrote impact kunnen hebben.

Caroline-Ven-zittend

“Uit statistieken blijkt dat de Belgen steeds langer en gezonder leven. Dat is voor een groot stuk te danken aan innovatieve behandelingen en vaccins, zo laat een studie van onafhankelijk bureau Seboio zien.* Hepatitis C is hiervan een bijzonder mooi voorbeeld. Dankzij doorbraken in de biofarmaceutica kan de ziekte voor het eerst in de geschiedenis effectief worden genezen. In België daalde de voorbije 20 jaar bij hepatitis C dan ook het aantal verloren productieve jaren door overlijden of ziekte met maar liefst 60 %. Maar ook bij aandoeningen zoals HIV of baarmoederhalskanker zorgen innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor een beduidende daling van vroegtijdige sterfte en kunnen patiënten kwaliteitsvol leven.”

Caroline Ven
CEO van pharma.be

* Meer informatie over de Seboio-studie, ‘Twenty years of high societal impact - The Value of Medicines in Belgium’, vind je hier terug. Op onze website vind je ook een factsheet en een brochure die de revolutie in vaccinatie en behandeling van virale hepatitis duidt.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!