Wereld Diabetes Dag - pharma.be pleit voor toegang tot innovatieve behandelingen

Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid

Wereld Diabetes Dag werd meer dan dertig jaar geleden gelanceerd door de International Diabetes Federation en de Wereldgezondheidsorganisatie [1]. Deze sensibiliseringsactie blijft vandaag meer dan ooit nodig, want diabetes is aan een duidelijke opmars bezig. Dat is in België niet anders. Volgens de cijfers van het IMA werden in 2020 ongeveer 745.000 Belgen voor diabetes behandeld, bijna een derde méér dan in 2010 [2].

Gelukkig heeft de biofarmaceutische sector de voorbije decennia innovatieve geneesmiddelen ontwikkeld die patiënten helpen om diabetes onder controle te houden. Zo laat een studie van onafhankelijk bureau Seboio over de impact van geneesmiddelen in België zien dat er in de afgelopen twintig jaar maar liefst zeventig nieuwe behandelingen voor diabetes werden geïntroduceerd [3]. Dit leidde tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van mensen met diabetes.

De revoluties die we nu in de farmasector zien, zouden in de komende jaren voor een nog grotere doorbraak kunnen zorgen. Zo wordt bijzonder veel verwacht van de zogenaamde ATMP’s. ‘Advanced Therapy Medicinal Product’ is een verzamelnaam voor cel-, weefsel- en gentherapieën die aanzienlijk verschillen van traditionele geneesmiddelen. Het gaat om behandelingen die helemaal op maat van de patiënt worden gemaakt en die de oorzaak van een ziekte aanpakken in plaats van de symptomen te bestrijden.

Momenteel zijn de goedgekeurde ATMP’s vooral gericht op zeldzame aandoeningen, maar pharma.be verwacht dat er de komende jaren nog heel wat extra ATMP’s groen licht zullen krijgen, óók voor courante ziektes, waaronder mogelijk ook diabetes.

Caroline borsthoogte

“In de afgelopen twintig jaar werden maar liefst zeventig nieuwe behandelingen voor diabetes geïntroduceerd [3]. Dit leidde tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van mensen met diabetes. Er is evenwel nog veel te doen voor deze patiënten. Wij willen de innoverende geneesmiddelen graag op een brede, duurzame en efficiënte manier bij de patiënten krijgen. Ons huidige gezondheidszorgsysteem is evenwel nog niet afgestemd op de nieuwste transformatieve en vaak eenmalige behandelingen. Om dit te bereiken is een open dialoog met alle stakeholders nodig. We hebben dan ook begin 2021 een ATMP-denktank opgericht om deze dialoog aan te zwengelen. Want enkel door een nauwe samenwerking kunnen we bergen verzetten voor patiënten, zodat zij kunnen genieten van deze nieuwe generatie veelbelovende behandelingen en technologieën.”

Caroline Ven
CEO pharma.be

In februari 2022 publiceerde de ATMP-denktank van pharma.be een white paper met aanbevelingen over het regelgevende kader en de terugbetaling van ATMP’s in België. 

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!