pharma.be presenteert veelbelovend nieuw design voor klinische proeven i.s.m. Deloitte

Nieuws
Persbericht
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies

Patiënten kunnen sneller toegang krijgen tot nieuwe behandelingen

Op 20 mei wordt wereldwijd de dag van de klinische studies gevierd. Een belangrijk dag want klinische studies zorgen voor doorbraken in de strijd tegen ziekten en geven tegelijk patiënten al in een vroeg stadium toegang tot de nieuwste behandelingen. België is dan ook nog eens koploper in Europa op het gebied van klinische studies met innovatieve geneesmiddelen. Redenen genoeg dus om vandaag te vieren, al is het werk niét af.

pharma.be publiceert, in samenwerking met Deloitte, een white paper over de nieuwste, veelbelovende ontwikkelingen die het leven van vele patiënten potentieel kunnen verbeteren.

De huidige situatie in België

Elk jaar brengen onze Belgische biofarmaceutische bedrijven innovatieve geneesmiddelen op de markt. Die betekenen telkens een stap vooruit in de strijd tegen wijdverspreide ziekten als kanker, maar ook tegen bijvoorbeeld zeldzame aandoeningen. Die geneesmiddelen komen er evenwel niet zomaar. Tussen het screenen van moleculen op mogelijke gezondheidsvoordelen en het doosje bij de apotheek, zit gemiddeld 8 tot 14 jaar.



Een cruciaal instrument in de ontwikkeling van geneesmiddelen, zijn de klinische studies. Op die manier kunnen veelbelovende innovatieve geneesmiddelen worden getest op onder meer hun werkzaamheid en veiligheid. Dankzij klinische studies krijgen patiënten bovendien al in een vroeg stadium – ruime tijd voor ze kunnen voorgeschreven worden voor alle patiënten - toegang tot de nieuwste behandelingen. Belgische patiënten zijn hierbij in het voordeel: plaats je het aantal uitgevoerde klinische studies voor innovatieve geneesmiddelen tegenover het inwonersaantal, dan staan we in de Europese top drie.

Zo’n koppositie vergt beduidende inspanningen, in de eerste plaats van onze biofarmaceutische bedrijven, die blijven investeren in innovatie. Van maar liefst vier op de vijf goedgekeurde aanvragen zijn zij de initiatiefnemer. Maar België kan ook rekenen op state-of-the art onderzoekscentra en ziekenhuizen, en op het hoge expertiseniveau van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), dat onder meer wetenschappelijke adviezen uitbrengt.

De uitdagingen

Dit samenspel zorgt in ons land voor een rijke voedingsbodem voor innovatieve geneesmiddelen, al ziet Caroline Ven, CEO van pharma.be, ook enkele uitdagingen: “We benutten nog te weinig de kansen die digitale technologie biedt. Het bereiken van mogelijke deelnemers zou bijvoorbeeld op grotere schaal kunnen via een online platform, waar alle klinische studies terug te vinden zijn. En deelnemende patiënten moeten zich nu nog vaak verplaatsen, maar we zouden hen met wearables ook thuis kunnen opvolgen. Dit is niet alleen makkelijker voor hen, maar ook (kosten)efficiënter.

Er zijn dus nog heel wat mogelijkheden om klinische studies te optimaliseren, maar die kunnen in de praktijk nog niet altijd worden uitgevoerd. Zo ontbreekt het in België vandaag aan een duidelijk kader rond wat mag en niet mag. Databescherming, cybersecurity en de uitbouw van de IT infrastructuur zijn daarbij belangrijke issues die moeten worden uitgeklaard.

Caroline-Ven-zittend

“Er zijn nog werkpunten, als we ook in de toekomst koploper willen blijven in het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen. Maar vandaag, op Clinical Trials Day, mogen we alvast de positieve resultaten in België zonder schroom belichten. De publicatie van vandaag toont aan dat het landschap van de klinische proeven voortdurend evolueert en er ontstaan nieuwe protocolontwerpen voor proeven die een andere aanpak voor klinische ontwikkeling bieden. Nieuwe technologieën en digitale hulpmiddelen bieden nieuwe mogelijkheden voor het uitvoeren van klinische proeven en het vergemakkelijken van de deelname van patiënten.”

Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!