Persbericht - België bevestigt toppositie in Europa met 503 goedgekeurde klinische proeven in 2020

Persbericht
Sector
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies

Brussel, 20 mei 2021 - De Internationale Dag van klinische proeven zet het belang van klinische proeven voor nieuwe vaccins en geneesmiddelen in de kijker op 20 mei 2021. Een dag die zijn volle betekenis krijgt met de pandemie die we al vele maanden doormaken. In 2020 bevestigde België zijn positie als Europese leider op het gebied van klinische proeven, met 503 goedgekeurde aanvragen, waarvan 80% door bedrijven werd geïnitieerd. In de zoektocht naar een oplossing voor COVID-19 gaf België groen licht voor 34 aanvragen voor klinische proeven.

Een klinische proef test de doeltreffendheid en de veiligheid van een nieuw geneesmiddel op mensen. Het is dus een essentiële fase in de ontwikkeling van een nieuw vaccin of geneesmiddel. Klinische proeven leveren niet alleen waardevolle informatie op over de behandeling van aandoeningen, maar proefpersonen kunnen zo ook al toegang krijgen tot innovatieve behandelingen nog voor deze op de markt komen.

"Het aantal proeven in 2020 is nagenoeg gelijk aan het aantal dat in 2019 werd waargenomen", verklaart Nathalie Lambot, Adviseur klinische studies bij pharma.be "De voorbije vijf jaar behoorde België steevast tot de Europese landen qua aantal toelatingen voor klinische proeven per hoofd van de bevolking. "

Deze leidende positie kan worden verklaard door verschillende elementen, waaronder de belangrijke aanwezigheid en de historische expertise van de laboratoria van farmaceutische bedrijven, de infrastructuur van de onderzoekscentra en de ziekenhuizen en het expertiseniveau van de onderzoekers en de bevoegde autoriteiten, namelijk het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), met inbegrip van de wetenschappelijke adviezen die het uitbrengt.

Het groot aantal klinische proeven toont de bereidheid van farmaceutische bedrijven om in ons land te blijven investeren om nieuwe oplossingen te vinden voor een breed scala van therapeutische gebieden. Kanker is met meer dan 35% van de in 2020 toegelaten proeven, de belangrijkste ziekte waarvoor in België onderzoek loopt. Hierna volgen infectieziekten en neurologie.

34 proeven om COVID-19 tegen te gaan

Caroline Ven

"om de huidige crisis het hoofd te bieden, heeft België zijn troeven als referentieland voor klinische proeven zeker uitgespeeld. Ruim een jaar geleden, bij het begin van de pandemie, heeft de Belgische federale regering bijkomende regelgevende maatregelen ingevoerd om klinische proeven in ons land te stimuleren. Het FAGG voerde een verkorte procedure in waarbij de goedkeuring van aanvragen voor klinische proeven voor het testen van geneesmiddelen voor de behandeling of preventie van COVID-19 binnen maximaal 4 werkdagen door de bevoegde instanties en de ethische commissie werd behandeld. Dit is uitzonderlijk. Samen met de onafgebroken investeringen in O&O, plaatsen de talrijke klinische proeven ons land in de voorhoede in de strijd tegen COVID-19.

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!