
Innovatie, actie en engagement: de hoogtepunten van onze Algemene Vergadering van 2025
Op 11 juni 2025 organiseerde pharma.be haar jaarlijkse Algemene Vergadering. Tijdens deze bijeenkomst werden zeven vacante posities in de Raad van Bestuur ter stemming gebracht. Deze sessie werd gevolgd door het evenement “Keys to a healthy society: from policy to action”, met toespraken van Minister Frank Vandenbroucke en Dr. Sam Proesmans.
Resultaten van de Algemene Vergadering
pharma.be feliciteert MSD Belgium, Roche, Amgen en UCB Pharma - vertegenwoordigd door respectievelijk Katrien De Vos, Marie-José Borst, Sara Schaufelberger en Xavier Hormaechea - waarvan de mandaten werden verlengd voor een periode van drie jaar en is verheugd Almirall, Novo Nordisk Pharma en Takeda Belgium - vertegenwoordigd door respectievelijk Gregory Paton, Axel De Muyt en Bruno Rabilier - te verwelkomen als nieuwe leden van de Raad van Bestuur.
Wij wensen een speciaal woord van dank te richten aan afscheidnemend bestuurder Vertex Pharmaceuticals, waarvan de uittredende bestuurder, Paul Newton en zijn team, de voorbije drie jaar, belangrijke investeringen en bijdragen heeft geleverd aan onze vereniging.

Een herziene versie van de deontologische code, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 23 april 2025, werd ook ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Deze update bevat kleine administratieve aanpassingen om de duidelijkheid en toegankelijkheid van het document te verbeteren.
Terugblik op het evenement “Keys to a healthy society: from policy to action”
Aansluitend op haar Algemene Vergadering werd een evenement gehouden onder de titel “Keys to a healthy society: from policy to action”, gericht op het verkennen van de hefbomen van een gezonde samenleving, waarbij overheidsbeleid en individuele actie aan elkaar worden gekoppeld.
In zijn openingstoespraak verwelkomde Frédéric Clais (Country Manager, Eli Lilly Belgium, en Voorzitter van de Raad van Bestuur van pharma.be) de vele deelnemers en benadrukte hij de centrale rol van België als draaischijf voor wetenschappelijke en biofarmaceutische innovatie. Hij benadrukte dat innovatie niet op zichzelf staat, maar moet ingebed zijn in een solide beleidskader dat zich vertaald in concrete acties gericht op het versterken van preventie, het verbeteren van de toegang tot nieuwe behandelingen en het stimuleren van het concurrentievermogen, met het oog op betere resultaten voor patiënten. Gezondheid, zei hij, is een fundamentele pijler van welvaart, sociale cohesie en institutioneel vertrouwen. Daarom riep hij alle belanghebbenden (wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers, regelgevers en gezondheidswerkers) op om wetenschappelijke vooruitgang om te zetten in tastbare voordelen voor de samenleving, in een geest van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid.
Minister Frank Vandenbroucke (Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid) stelde vervolgens zijn prioriteiten voor de volgende legislatuur voor. Hij stond stil bij het belang van geneesmiddelen en vaccins in het gezondheidsbeleid en benadrukte de nood om innovatie en budgettaire haalbaarheid met elkaar te verzoenen. Hij wees in het bijzonder op het goed gebruik van geneesmiddelen als een essentiële hefboom om doeltreffende zorg te garanderen en tegelijk uitgaven onder controle te houden. De minister besprak ook de ontwikkeling van zijn meerjarenkader en bevestigde zijn vastberadenheid om de toegang van patiënten tot innovatieve behandelingen te verbeteren. Hij kondigde de aanstaande implementatie aan van de Fast & Early Access procedure, bestemd om toegangstijd te verkorten en tegelijk een hoog niveau van evaluatie en veiligheid te behouden.
Dr. Sam Proesmans (spoedarts, hoofd van de spoedgevallendienst, ZAS, en auteur van het boek "Wat maakt het uit") sprak vervolgens over de complementariteit tussen klinische geneeskunde en volksgezondheid. Hij benadrukte de grote invloed van eenvoudig gedrag (voeding, lichaamsbeweging, niet roken, enz.) op een lang leven, terwijl hij voor een systemische aanpak pleitte die individuele, collectieve en wereldwijde gezondheid integreert. Hij ging ook in op de uitdagingen van verkeerde informatie, de multifactoriële complexiteit van ziekten en het belang van onderwijs als drijvende kracht achter preventie. Tot slot riep hij op tot gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij individuele acties een krachtige collectieve dynamiek op gang kunnen brengen.
Caroline Ven (CEO pharma.be) sloot het evenement af door beide sprekers hartelijk te bedanken voor hun verrijkende reflecties. Ze benadrukte ook de grote transities waar onze maatschappij voor staat – van klimaatverandering tot Europese veiligheid – en riep op tot dringende actie, ook in de gezondheidszorg. Ze riep op om innovatie actief te stimuleren op nationaal en Europees niveau, anders dreigt innovatie onze regio te verlaten. België, en Europa in zijn geheel, kan een echte draaischijf worden voor de lancering van innovatieve geneesmiddelen. De biofarmaceutische sector os bereid om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar het is essentieel dat patiënten en de maatschappij profiteren van de vooruitgang die daaruit voortvloeit. Samen hebben we de sleutel in handen tot een gezondere, sterkere en meer concurrerende samenleving. Het is aan ons om ze met wijsheid, urgentie en solidariteit te gebruiken.
Bekijk hier de presentatie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!