Health Data Agency: een centraal contactpunt voor secundair gebruik van gezondheidsgegevens in België

Nieuws
Newsletter
Sector
Data en digitalisering

Secundair gebruik van data heeft als objectief om gegevens die oorspronkelijk verzameld werden voor een zorgdoel (primary use), te hergebruiken voor onderzoek. Bijvoorbeeld, geregistreerde gegevens over een behandeling met als primair doel de zorg van de patiënt, kunnen, indien samengebracht, geanalyseerd worden om nieuwe inzichten te ontdekken over het ziektebeeld of de behandeling voor toekomstige patiënten.

Het Health Data Agency zal onder andere ook instaan voor de bescherming van de privacy van de patiënten. Het beschermen van de persoonlijke levenssfeer van patiënten is van het grootste belang en het vertrouwen van patiënten in het delen van hun gegevens moet worden verstevigd door de juiste garanties te bieden, afspraken te maken en transparent te zijn. De goedkeuring van het wetsontwerp is een belangrijke stap voorwaarts voor de Belgische gezondheidszorg en langverwachte eerste stap in een ambitieus Belgisch databeleid.

pharma.be benadrukt het belang van een centraal contactpunt voor secondair gebruik van Real World Data en zal blijven samenwerken met het Health Data Agency om ervoor te zorgen dat het veilige en ethische hergebruik van gezondheidsgegevens kan ingezet worden om nieuwe behandelingen sneller bij de Belgische patiënt te brengen.

Karen-Crabbé
Karen Crabbé
Economic & Health Data Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!