Dag tegen kanker: Voortdurende investering in innovatie blijft belangrijk in de strijd tegen kanker

Persbericht
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies

Blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling (O&O)

Biofarmaceutische bedrijven investeren aanzienlijk in onderzoek naar de behandeling van kanker. Van alle klinische studies in ons land, heeft 35% ervan (175 studies in totaal) betrekking op kanker. Dit is belangrijk omdat op die manier patiënten zeer snel toegang krijgen tot beloftevolle nieuwe behandelingen. Hoopgevend is alvast dat de geneeskunde en de biofarmaceutische sector in de voorbije 40 jaar voor doorbraken in de behandeling van kanker hebben gezorgd. Dankzij deze doorbraken, gecombineerd met vroegtijdige diagnose, is de kans op overlijden in België als gevolg van kanker beduidend gedaald [1].

De nieuwste generatie van behandelingen blijkt heel wat potentieel te hebben. Zo zorgen momenteel een aantal zeer innovatieve geneesmiddelen – Advanced Therapy Medicinal Products of ATMP’s [2]– voor een echte revolutie. In tegenstelling tot klassieke geneesmiddelen, vertrekken ATMP’s van gen-, cel- en weefselmateriaal. Het bijzondere aan ATMP’s is dat ze niet alleen de genezingskansen verhogen maar ook veel minder ingrijpend zijn. Meer comfort en een betere levenskwaliteit voor de patiënt dus. Ruim vijftig procent van de investeringen in ATMP’s gaat vandaag naar oncologie, voor zowel zeldzame als meer courante kankers.

Ook de opmars van precisie- of gepersonaliseerde geneeskunde is indrukwekkend. Gepersonaliseerde geneesmiddelen maken komaf met de ‘one size fits all’ filosofie en worden ontwikkeld op maat van de patiënt. Het bereik is weliswaar kleiner, maar dankzij dit ‘maatwerk’ is de behandeling van een aantal kankers en zeldzame ziekten opmerkelijk positief geëvolueerd. De behandeling is veel efficiënter dan klassieke therapieën en zorgt tegelijk voor minder bijwerkingen. Hoopgevende evoluties dus, die niet alleen voor een hogere levensverwachting maar ook voor een betere levenskwaliteit zorgen.

Caroline Ven portret

Wat we vandaag aan resultaten zien, is al indrukwekkend. En er lopen nog honderden studies rond innovatieve behandelingen zoals ATMP’s en gepersonaliseerde geneesmiddelen. Het grootste deel van de klinische studies heeft betrekking op kankerbestrijding. De komende jaren zullen dit soort innovaties in het leven van kankerpatiënten en hun omgeving het verschil maken. Vanuit die wetenschap moeten we daarom onverminderd blijven inzetten op onderzoek & ontwikkeling [3].”

Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!