Toegang tot innovatieve geneesmiddelen voor patiënten in België gaat achteruit - gebrek aan ambitie in ons land
pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve biofarmaceutische bedrijven in België, roept op tot een ambitieuzer beleid om de toegang tot innovatieve geneesmiddelen te verbeteren in België. Aanleiding is de publicatie van de WAIT-indicator door EFPIA die aangeeft hoe snel patiënten in Europa toegang krijgen tot nieuwe behandeling.
Van de 167 nieuwe, goedgekeurde geneesmiddelen die in de periode 2019-2022 goedgekeurd werden, betaalt ons land er minder dan de helft terug! pharma.be roept daarom de autoriteiten en de volgende regering dringend op tot een dialoog over hoe dit beter kan en moet. Een overzicht van de situatie:
Terugbetaalde innovatieve geneesmiddelen in België
-
2023: 46 %
-
2022: 51 %
-
2021: 54 %
Buurlanden doen het beter
Onze buurlanden kiezen ervoor om meer innovatieve behandelingen terug te betalen. Hierdoor ontstaan situaties waarin, soms levensreddende, geneesmiddelen bij ons niet worden terugbetaald maar in de buurlanden wél.
-
Duitsland +93 % (meer terugbetaling t.o.v. België)
-
Frankrijk: +39 %
-
Nederland: +20 %
-
Luxemburg: +17 %
Langere wachttijden
Patiënten moeten steeds langer wachten op de terugbetaling van een geneesmiddel in België. De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) adviseert de minister of een nieuw geneesmiddel terugbetaald moet worden en aan welke voorwaarden. De tijd tussen registratie en terugbetaling zijn verloren jaren voor de patiënt. Het is daarom essentieel om deze periode zo kort mogelijk te maken.
De evolutie in wachttijd tot goedkeuring
-
2023: 565 dagen
-
2022: 546 dagen
-
2021: 534 dagen
Kritiek op bedrijven
Het wordt soms voorgesteld alsof biofarmaceutische bedrijven de Belgische markt niet interessant vinden vanwege de beperkte grootte en dat het dus aan de bedrijven ligt die geen of minder snel terugbetaling vragen in ons land. Uit analyse van EFPIA en pharma.be blijkt dit onjuist want ongeveer 70 % van de vergunde geneesmiddelen worden ingediend voor terugbetaling in België en dit aandeel blijkt stabiel over de jaren heen. Meer nog, dit percentage is in lijn met dat van andere West-Europese landen en behoort tot de hoogste van Europa.
-
Gemiddelde tijd voor indiening door bedrijven: 150 dagen
-
Gemiddelde tijd voor terugbetalingsprocedure: 400 dagen
Zeldzame ziekten
Als we meer specifiek inzoomen op de toegang tot weesgeneesmiddelen is de situatie zelfs alarmerend. Temeer omdat het geneesmiddelen betreft voor zeldzame ziekten, waarvoor vaak geen alternatieven voorhanden zijn.
-
35% van de 63 weesgeneesmiddelen goedgekeurd in de periode 2019-2022 in België terugbetaald
-
15% lager dan 6 jaar geleden
-
18 dossiers voor weesgeneesmiddelen ingediend in 2023 (pharma.be leden)
-
9 dossiers weerhouden
-
40% van niet-weerhouden dossiers werd opnieuw ingediend
-
Gemiddelde tijd tussen EMA-goedkeuring en CTG-akkoord: 613 dagen
-
Duur CTG-procedure: tussen 450 en 500 dagen
“België behoort tot de innovatieleiders in Europa en staat op de zesde plaats qua BBP per hoofd van de bevolking in de Europese Unie. Maar qua ambitie om als welvarend land ook de burgers en patiënten de vruchten te laten plukken van de innovatie, die vaak zelfs hier tot stand is gebracht, behoren we tot de hekkensluiters in Europa. Net op een ogenblik dat de bevolking meer veroudert en de zorgnoden groter worden, en dat wetenschappelijke doorbraken steeds meer hoop bieden voor patiënten, ook voor zeldzame ziekten, stellen we vast dat de toegang tot innovatieve geneesmiddelen verder achteruitboert.
De industrie streeft naar een zo breed en snel mogelijke toegang tot innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor de Belgische patiënt. Het is echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid van industrie én overheid om erover te waken dat de evolutie in toegang tot geneesmiddelen, die de WAIT-indicator blootlegt, verbetert. Vandaag worden zowel op Europees als op Belgisch niveau belangrijke hervormingen uitgewerkt om enerzijds de toegang tot geneesmiddelen te verbeteren en anderzijds onderzoek en ontwikkeling naar innovatie te stimuleren.
pharma.be roept op tot de voortzetting van een constructieve dialoog met alle betrokken partijen om de toegang tot innovatieve geneesmiddelen in België drastisch te verbeteren en ervoor te zorgen dat de positie van België binnen Europa herstelt.”
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!