Toegang tot innovatieve geneesmiddelen voor patiënten in België gaat achteruit - gebrek aan ambitie in ons land

Nieuws
Persbericht
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid
Geneesmiddelen- en vaccinbeleid
Terugbetaling
CarolineNov23

“België behoort tot de innovatieleiders in Europa en staat op de zesde plaats qua BBP per hoofd van de bevolking in de Europese Unie. Maar qua ambitie om als welvarend land ook de burgers en patiënten de vruchten te laten plukken van de innovatie, die vaak zelfs hier tot stand is gebracht, behoren we tot de hekkensluiters in Europa. Net op een ogenblik dat de bevolking meer veroudert en de zorgnoden groter worden, en dat wetenschappelijke doorbraken steeds meer hoop bieden voor patiënten, ook voor zeldzame ziekten, stellen we vast dat de toegang tot innovatieve geneesmiddelen verder achteruitboert. 

De industrie streeft naar een zo breed en snel mogelijke toegang tot innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor de Belgische patiënt. Het is echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid van industrie én overheid om erover te waken dat de evolutie in toegang tot geneesmiddelen, die de WAIT-indicator blootlegt, verbetert. Vandaag worden zowel op Europees als op Belgisch niveau belangrijke hervormingen uitgewerkt om enerzijds de toegang tot geneesmiddelen te verbeteren en anderzijds onderzoek en ontwikkeling naar innovatie te stimuleren.

pharma.be roept op tot de voortzetting van een constructieve dialoog met alle betrokken partijen om de toegang tot innovatieve geneesmiddelen in België drastisch te verbeteren en ervoor te zorgen dat de positie van België binnen Europa herstelt.” 

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!