Report to Society - Nieuw terugbetaalde geneesmiddelen voor de patiënt

Informatie
Sector
Maatschappelijke impact
Terugbetaling

De O&O-activiteiten van onze leden-bedrijven en de klinische studies die ze uitvoeren, in België en elders in de wereld, resulteren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Om die ter beschikking te stellen van de patiënten in België, introduceren de bedrijven een aanvraag tot terugbetaling bij het RIZIV zodat de patiënten niet de volledige kost hoeven te betalen. 

Marc Malfait, Market Access Advisor
Report-to-Society

Report to Society

In het Report to Society vind je meer informatie over de evolutie van het aantal nieuw terugbetaalde geneesmiddelen in België. 

  • Volgens type
  • Volgens therapeutisch domein

Situatie in België

Tussen 2016 en 2019 was er een stijging in het aantal terugbetaalde geneesmiddelen. In 2020 werden 75 nieuwe geneesmiddelen terugbetaald. Dit is een daling in vergelijking met de voorgaande periode en vooral te wijten aan COVID-19 waardoor een vermindering in activiteiten van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) werd vastgesteld, met zelfs een tijdelijke stopzetting van de terugbetalingsdossiers.

De helft van de terugbetaalde geneesmiddelen waren kankergeneesmiddelen. De andere helft waren vooral geneesmiddelen voor de spijsvertering, het metabolisme en voor bloedziektes.

Voor wat de terbeschikkingstelling van deze nieuwe geneesmiddelen voor de Belgische patiënt betreft, scoort België minder goed aangezien slechts 50 % van de door het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) in België worden terugbetaald.

Verder scoort België op het vlak van de goedkeuringstermijn minder goed t.o.v. Europa. In België duurt het gemiddeld twee jaar alvorens een geneesmiddel in aanmerking komt voor terugbetaling.

Oproep aan de beleidsmakers

pharma.be roept de beleidsmakers op dringend werk te maken, om, in het belang van de Belgische patienten,

  • de goedkeuringstermijn in te korten
  • het aantal terugbetaalde geneesmiddelen te verhogen en in overeenstemming te brengen met de door het EMA aantal goedgekeurde geneesmiddelen
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!