Persbericht - Huidig systeem van prijsregulering zal leiden tot minstens 1,3 miljard nieuwe besparingen voor het RIZIV in 2019-2023

Persbericht
Sector
Gezondheidsbeleid
Geneesmiddelen- en vaccinbeleid

Door verschillende recente wijzigingen, waarvan de laatste nog op 1 april 2019, heeft minister De Block een systeem opgelegd dat de prijsconcurrentie verder aanscherpt:

  1. Bij de komst van een generiek daalt de basis van terugbetaling (en dus de prijs) met minimaal 53 procent. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot 64,6 procent.

  2. Daarnaast zorgt de combinatie van een strengere definitie van ‘goedkoopste geneesmiddel’ en de invoering van plafondprijzen voor een permanente druk op de prijzen van de geneesmiddelen buiten octrooi. Het systeem baseert zich op het goedkoopste geneesmiddel. Geneesmiddelen die niet binnen een prijsvork van 5 procent blijven ten opzichte van dat goedkoopste geneesmiddel, worden uit de terugbetaling geschrapt.

  3. De voorschrijfquota ‘goedkoop geneesmiddel’ voor de artsen werd verhoogd. Voor huisartsen bedraagt dit intussen 60%.

    pharma.be wijst er op dat de sector tijdens de afgelopen legislatuur voor ruim 6 miljard euro bijgedragen heeft aan besparingen, heffingen en terugbetalingen.

    Tenslotte heeft het Nederlandse voorbeeld aangetoond dat het kiwimodel met veel onbeschikbaarheden te kampen heeft.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!