Persbericht - Galenusprijs 2021: 40ste editie van de toonaangevende prijs voor farmaceutisch onderzoek

Persbericht
Sector
Onderzoek en ontwikkeling

Gilead Sciences wint Galenusprijs met geneesmiddel voor Triple-negatieve borstkanker

Op 24 mei werd voor de 40ste keer, de prestigieuze Galenusprijs uitgereikt. Trodelvy® het geneesmiddel van Gilead Sciences voor inoperabele of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker vanaf de tweede lijn, werd bekroond als meest innovatieve geneesmiddel door een onafhankelijke jury van universiteitsprofessoren.

Triple-negatieve borstkanker (TNBC) is de meest agressieve vorm van borstkanker, die vaker dan andere vormen van borstkanker bij jongere vrouwen wordt gediagnosticeerd. Het vertegenwoordigt ongeveer 9 tot 11% van alle borstkankers in België en elk jaar worden ongeveer 987 nieuwe gevallen van TNBC gediagnosticeerd. De prognose van dit type borstkanker is eveneens veel ongunstiger. Deze triple-negatieve vorm van borstkanker heeft geen receptoren voor oestrogeen en progesteron en er is eveneens geen overexpressie of amplificatie van het HER2-gen. De aard van deze ziekte enerzijds en de afwezigheid van deze drie behandelingsdoelwitten anderzijds in vergelijking met andere subtypes van borstkanker maakt dit type borstkanker uiterst moeilijk te behandelen met slechts beperkte adequate behandelingsopties.

Gilead Sciences wint voor de 2e keer in vier jaar tijd deze prestigieuze prijs voor een vooruitstrevende kankerbehandeling.

In de categorie Medische Hulpmiddelen won Boston Scientific (J&J) met het Farapulse systeem

De genomineerden

Ook genomineerd voor hun innovaties waren naast Gilead Sciences:

AbbVie - AstraZeneca - Bayer - Gedeon Richter - Incyte - MSD Belgium - Novartis Pharma - Roche - ViiV

pharma.be feliciteert alle medewerkers van de genomineerde bedrijven die innovatieve ideeën tot werkelijkheid hebben gemaakt.

(Her)ontdek hier wie wij zijn, wat we doen, voor wie we meerwaarde creëren en hoe we het aanpakken:

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!