Persbericht - Daling van 12,8% in het gebruik van antibiotica bij dieren in 2018

Persbericht
Sector
Dierengeneesmiddelen

Antibiotica zijn belangrijke middelen voor de bescherming van de gezondheid en het welzijn van dieren en moeten op een verantwoorde manier worden gebruikt als ze levens kunnen redden of het lijden bij dieren kunnen voorkomen. Het gebruik ervan kan in sommige gevallen evenwel leiden tot resistentie van bepaalde bacteriën. Deze resistentie kan zich dan verspreiden onder de bevolking en in het milieu. Het is dus zeer belangrijk om het gebruik ervan onder controle te houden en er toezicht op te houden.

In dat opzicht hebben de federale minister van volksgezondheid, Maggie De Block, en de toenmalige federale minister van Landbouw, Willy Borsus, met alle partners van de sector, waaronder pharma.be, op 30 juni 2016 een convenant ondertekend met duidelijke doelstellingen:

  • Een vermindering met 50% van de hoeveelheid antibiotica die wordt geleverd via dierenvoeding vóór eind 2017.
  • Een vermindering met 75% van de hoeveelheid kritische antibiotica tegen eind 2020.
  • Een vermindering met 50% van de totale hoeveelheid antibiotica die bij dieren wordt gebruikt, tegen eind 2020.

De eerste twee doelstellingen zijn reeds ruimschoots bereikt. De grote daling in 2018 in de totale hoeveelheid antibiotica, levert een belangrijke bijdrage om ook de derde doelstelling te kunnen realiseren.

Johan De Haes

Uit de cijfers van 2018 blijkt dat de gezamenlijke inspanningen van de farmaceutische industrie, landbouwers en dierenartsen binnen het platform AMCRA, die zich richten op de preventie van ziekte bij dieren door middel van bioveiligheid, preventiemaatregelen en vaccinatie, hun vruchten afwerpen"

Johan De Haes
Public & Animal Health Manager bij pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!