Met 51% vrouwen is genderdiversiteit een feit in de biofarmasector

Newsletter
Sector

Vrouwen spelen een sleutelrol in de Belgische biofarmasector

Voor het vijfde jaar op rij vroeg pharma.be haar leden, de innovatieve biofarmabedrijven in België, naar de genderdiversiteit van hun werknemers. De bedrijven die de bevraging beantwoordden, vertegenwoordigen ruim twee derde van de totale farmaceutische werkgelegenheid.

De resultaten tonen ook dit jaar een perfecte balans tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers: 51% van de werknemers is vrouw. In vergelijking met andere sectoren in België moet de farmaceutische sector enkel onderwijs, administratieve diensten en gezondheidszorg laten voorgaan (Bron: Statbel [1]).

Vrouwen in de farmaceutische sector werken op elk niveau van de organisatie, van managementfuncties tot patiëntenondersteuning, en van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) tot de logistieke afdelingen. Vooral O&O weet de meeste vrouwen aan te trekken: 63% van de onderzoekers in de farmaceutische sector is vrouwelijk.

De grote aanwezigheid van vrouwen vertaalt zich ook in een hogere deelname in het management. Het aandeel vrouwen in managementteams en raden van bestuur is respectievelijk 48 en 46%. De farmasector haalt daarmee makkelijk het streefcijfer van bijvoorbeeld de Vlaamse overheid, dat 40% [2] bedraagt. In vergelijking met andere sectoren in België doet de farmasector het op dit vlak duidelijk beter. Zo stelde een recent artikel van De Tijd [3] vast dat slechts 14% van alle topmanagers in beursgenoteerde bedrijven in België een vrouw is.

Aandeel-vrouwen-in-de-biofarmasector
Aandeel vrouwen in de biofarmasector - cijfers pharma.be survey, 2020
Karen-Crabbé
Karen Crabbé
Economic & Health Data Advisor pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!