Gendergelijkheid in Belgische farmasector. Vrouwen spelen sleutelrol

Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling

Brussel, 8 maart 2022 - pharma.be, de algemene vereniging van de Belgische geneesmiddelenindustrie, komt vandaag op Internationale Vrouwendag, met cijfers uit een eigen enquête* die in februari jl. georganiseerd werd onder de 130 leden van pharma.be. Hieruit blijkt opnieuw dat de sector een perfecte balans heeft in vrouwelijke- en mannelijke werknemers.

Uit de cijfers van de 46 bedrijven die meewerkten aan deze rondvraag blijkt ook dit jaar dat de genderdiversiteit in de innoverende Belgische farmaceutische sector een feit is. 51% van de werknemers is vrouw, met een percentage dat nog 12% hoger ligt in Onderzoek & Ontwikkeling. 

% vrouwen in farma:   51%

% vrouwen in farma management:  48%

% vrouwen in farma board:    46%

% vrouwen in research:   63%

Caroline Ven

"Op 8 maart staan vrouwen in België, Europa en over heel de wereld in de schijnwerpers, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Dit jaar heeft deze bijzondere dag het thema "Gendergelijkheid vandaag, voor een duurzame toekomst". Dit is de erkenning van de bijdrage van vrouwen en meisjes over de hele wereld, aan het verzekeren van een duurzamere toekomst voor iedereen.

In de innovatieve Belgische geneesmiddelenindustrie oefenen vrouwen hun beroep met passie uit en zetten ze zich dagelijks in voor onderzoek, medische vooruitgang en patiëntenzorg. In onze sector werken vrouwen op elk niveau van de organisatie, gaande van managementfuncties tot patiëntenondersteuning, en van Onderzoek en Ontwikkeling tot de logistieke afdelingen.

Laat ons bij deze Internationale Vrouwendag ook stilstaan bij de medische noden van vrouwen. De levensverwachting voor vrouwen in België is de afgelopen eeuw bijzonder spectaculair gestegen: ze bedroeg 50 jaar in het jaar 1900, en 83,1 jaar vandaag (Statbel). Maar in bepaalde aandoeningen, zoals multiple sclerose, auto-immuunziektes van de schildklier, of reumatoïde polyartritis, is de prevalentie van de ziekte veel meer uitgesproken bij de vrouw, dan bij de man. Er rest ons dus nog heel wat werk om daar een antwoord op te bieden."

Caroline Ven
CEO pharma.be

*Deze Enquete werd uitgevoerd door pharma.be in februari 2022.

Het totaal aantal werknemers in de sector werd in 2021 geschat op 40.500.

Totaal aantal vrouwen in de survey: 23 507

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!