Farma naar record aantal octrooiaanvragen

Newsletter
Informatie
Sector
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies
Data en digitalisering

In 2021 ontving het European Patent Office (EPO) een record aantal octrooiaanvragen. Ook België doet het goed met een groei van 3,3%, tot 2.485 octrooiaanvragen. Dit is iets meer dan het gemiddelde van de EU27 landen (+2,7%), maar lager dan het totaal aantal aanvragen (+4,5%). Binnen de EU27 staat België hiermee op een 7de plaats, op wereldvlak op een 13de plaats.

Vooral het aantal octrooiaanvragen op het gebied van farmaceutica gaat er in België sterk op vooruit, met een stijging van maar liefst 34,3% in 2021. De combinatie van een historisch hoog aantal octrooiaanvragen met een uitzonderlijk hoge groei is uniek. Farma is zo het belangrijkste Belgische technologiedomein geworden in aantal octrooiaanvragen. Biotechnologie komt op de 2de plaats, gevolgd door medische technologie. De top 3 technologiedomeinen inzake octrooiaanvragen houden vandaag dus allemaal verband met gezondheidszorg.

Vergeleken met de andere top 10 EU27 octrooi-aanvragende landen kent België in 2021 de grootste groei in termen van aantal octrooiaanvragen in het technologiedomein farmaceutica. Deze groei is beduidend meer dan het volgende land op de ranking en is niet te vergelijken met de gemiddelde negatieve groei van de andere top 10-landen (-6,2%).

Nemen we de technologiedomeinen farmaceutica en biotechnologie samen, dan zijn deze in 2021 goed voor meer dan 16% van het totaalaantal octrooiaanvragen in België. Over een periode van 4 jaar laten ze een groei optekenen die 3 keer hoger (+48%) ligt dan voor alle technologiedomeinen samen (+16%).

evolutie-Belgische-octrooiaanvragen

Over alle technologiedomeinen samen zet België een solide prestatie neer, met het technologiedomein farmaceutica als motor. Hiermee knoopt België na het mindere jaar 2020 terug aan met een positieve groei die in 2017 werd ingezet.

België heeft een lange weg afgelegd als klein land. Hierbij was een goede samenwerking tussen overheden, ondernemingen en de academische wereld essentieel. Het is van cruciaal belang om dit positieve klimaat, ondersteund door fiscale R&D-incentives, te behouden. Alleen zo zal België ook in de toekomst de vruchten kunnen plukken van de belangrijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. In een veranderende wereld is dit de beste manier om ook in de toekomst sociale en economische welvaart te verzekeren.

Thomas-Cloots
Thomas Cloots
Economic Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!