De Europese Commissie werkt aan een nieuwe farmaceutische strategie voor Europa

Nieuws
Newsletter
Standpunt
Sector
Gezondheidsbeleid
Markttoegang
Terugbetaling

In 2022, kondigde de Europese Commissie een nieuwe ambitieuze aanpak voor geneesmiddelen aan. De "farmaceutische strategie voor Europa moet leiden tot een vernieuwd, patiëntgericht beleid dat de kwaliteit van geneesmiddelen verzekert, dat innovatieve geneesmiddelen gemakkelijk hun weg laat vinden tot bij de patiënten die ze nodig hebben en dat de competitiviteit van de industrie in Europa versterkt.

Twee doelstellingen staan daarbij voorop. Ten eerste de concurrentiepositie van Europa bewaken om een sterke, innovatieve farmaceutische industrie te behouden en zelfs te versterken en zo een aantrekkelijke investeringsplaats te zijn voor onderzoek en ontwikkeling. Ten tweede ervoor zorgen dat de farmaceutische innovaties zo veel mogelijk burgers en patiënten in Europa ten goede komen.

Ook voor België is dat een aandachtspunt. Een vergelijkend onderzoek toont aan dat slechts zowat de helft van de nieuwe behandelingen die worden goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap terugbetaald worden in ons land. Met de ambities van de Belgische regering om van ons land de “pharma valley” van Europa te maken, is het belangrijk dat onze beleidsmakers de Europese initiatieven op de voet volgen en mee helpen bepalen. De opportuniteiten zijn talrijk. Zo kan het regelgevend kader worden aangepast aan de wetenschappelijke vooruitgang van de afgelopen decennia. We denken aan expertise-gedreven en snellere registratieprocedures met oog voor die indicaties waarvoor de medische nood groot is.

CVen
Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!