Dankzij innovatie in geneesmiddelenbehandeling is de genezing van kinderkanker gestegen tot meer dan 80%

Newsletter
Informatie
Maatschappelijke impact
Gezondheidsbeleid
Onderzoek en ontwikkeling

Op 2 oktober vond de 27ste editie van de jaarlijkse kinderkankerdag plaats in dierenpark Planckendael. Bijna 250 kinderen konden met hun familie genieten van een dag zonder zorgen na een vreselijke diagnose die nog teveel kinderen treft.

Jaarlijks wordt bij meer dan 300 kinderen onder de 15  jaar kanker vastgesteld. Gelukkig is doorheen de jaren de zorg en omkadering van deze kinderen sterk verbeterd. Dankzij innovatie in de geneesmiddelenbehandeling is de genezing van kinderen de laatste

40 jaar gestegen van minder dan 50% tot meer dan 80%. 

Afgelopen maand maakte het team van Prof. Dr. Bart Neyns van de VUB de resultaten bekend van innovatieve immuuntherapiegeneesmiddelen bij vergevorderde en uitgezaaide huidkanker (melanomen) bij Belgische patiënten. Die resultaten zijn uitermate spectaculair: daar waar vroeger uitzaaiingen in fase 3 en 4 (de zwaarste diagnoses) altijd fataal waren voor de patiënt wegens een gebrek aan behandelingen, is nu door toedoen van de innovatieve immuuntherapiegeneesmiddelen 29% van de patiënten na 5 jaar nog steeds in leven, met een beperkte kans op herval. 

Deze overlevingscijfers stemmen overeen met de resultaten uit de klinische studies van deze geneesmiddelen, alsook met andere internationale studies. De bovenvermelde studie werd uitgevoerd op basis van de resultaten van alle behandelde patiënten met fase 3 en 4 melanomen in het universitair ziekenhuis van Brussel tussen mei 2010 en maart 2022. 

Deze uitkomsten zijn hoopgevend voor alle getroffen patiënten en een forse verbetering ten opzichte van de periode vóór de introductie van deze geneesmiddelen. De geneesmiddelenindustrie blijft ondertussen verder zoeken naar nieuwe innovatieve therapieën of het verbeteren van bestaande geneesmiddelen om ook de andere patiënten te kunnen helpen. Het doel is om op termijn alle patiënten een perspectief op behandeling en genezing te kunnen bieden.

Tom-De-Spiegelaere

Voor meer informatie kan je terecht bij:

tom.despiegelaere@pharma.be

Tom De Spiegelaere
Healthcare Budget Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!