Antibiotica in diergeneeskunde met 62,4 % gedaald - Innovatie, data en preventie steeds belangrijker

Nieuws
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact
Dierengeneesmiddelen

De Animal Health Group van pharma.be vertegenwoordigt de farmaceutische bedrijven in België die gespecialiseerd zijn in diergeneesmiddelen. De leden zetten in op de ontwikkeling van hoogwaardige, innovatieve behandelingen en zijn samen goed voor meer dan 1.300 verschillende middelen. Ze vertrekken daarbij van het concept “One World, One Health”: de gezondheid van dieren, mensen en het milieu zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Antibiotica zijn nog altijd cruciaal in de behandeling van infecties bij zowel mensen als dieren. Maar een overmatig of verkeerd gebruik van antibiotica kan tot antibioticaresistentie leiden, wat een bedreiging voor de gezondheid van zowel mens als dier vormt. De Animal Health Group is daarom één van de medeoprichters en trekkers van AMCRA, het Belgische kenniscentrum dat zich al meer dan tien jaar inzet voor de vermindering van antibioticagebruik bij dieren. 

Binnen AMCRA werkt pharma.be samen met de faculteiten diergeneeskunde van de Universiteiten Gent en Luik, landbouworganisaties, dierenartsen en diervoederfabrikanten aan het promoten van een rationeel gebruik van antibiotica. Door het opstellen van richtlijnen, benchmarkrapporten voor dierenartsen en informatiecampagnes is pharma.be er samen met AMCRA in geslaagd om het antibioticagebruik sterk terug te dringen zonder dat dit een negatieve impact heeft op de gezondheid en het welzijn van landbouw- en huisdieren.

Een vergelijking van de cijfers bij de opstart van AMCRA in 2011 en van vandaag laat zien dat deze inspanningen duidelijk renderen: het totale gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde is met 62,4 % gedaald.

CVen dark top

“'We moeten verder gaan op de ingeslagen weg. pharma.be zet mee de schouders onder de nieuwe Visie 2030 van AMCRA die de totale verkoop van antibiotica bij dieren in België wil reduceren met minstens 70 % ten opzichte van 2011. We blijven daarvoor mee inzetten op het verzamelen van gegevens over het gebruik van antibiotica bij dieren, op de ondersteuning van veehouders en op het stimuleren van preventie en gebruik van alternatieve therapieën. Alleen door samen te werken kunnen we antibioticaresistentie tegengaan en doeltreffende behandelingen voor dier en mens blijven garanderen.”

Caroline Ven
CEO pharma.be
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!