Algemene vergadering pharma.be: De impact van de biofarmaceutische sector in België

Nieuws
Newsletter
Informatie
Sector
Gezondheidsbeleid

Welkom speech

Frédéric Clais (Country Manager, Eli Lilly Belgium), Voorzitter van de Raad van Bestuur van pharma.be, heette de talrijke deelnemers welkom en benadrukte de uitzonderlijke resultaten die de biofarmaceutische sector heeft behaald.

Ondanks een turbulent jaar (oorlog, inflatie, enz.) heeft de biofarmaceutische sector zichzelf opnieuw overtroffen en zijn positie als leider in innovatie en zijn aanzienlijke impact op patiënten en de Belgische samenleving bevestigd. En dat is wat pharma.be voor het derde jaar in de verf wil zetten met zijn gloednieuwe Report to Society.

Er blijven echter nog heel wat uitdagingen te overwinnen, vooral op het vlak van toegang tot innovatieve geneesmiddelen, als de Belgische biofarmaceutische industrie deze voorkeurspositie wil behouden.

Presentatie van het Report to Society 2023

David Gering (Communications Director, pharma.be) presenteerde de derde editie van ons Report to Society, een overzicht van de belangrijke bijdrage van de innovatieve Belgische biofarmaceutische sector aan patiënten en de maatschappij.

Innovatieve behandelingen: de farmaceutische industrie voldoet aan de behoeften van onze gezondheidszorg

Vervolgens namen drie experts het woord om de vele inspanningen en de aanzienlijke vooruitgang die de biofarmaceutische industrie heeft geboekt om aan de medische behoeften van onze samenleving te voldoen, te belichten.

Het discussiepanel, gemodereerd door Patricia van Dijck (Political & Medical Director, pharma.be), bestond uit :

  • Walter Van Dyck (Professor Technologie- en Innovatiemanagement, Vlerick Business School)
  • Yannick Vanloubbeeck (VP, Hoofd Immunologie, Wetenschappelijk Gebied Therapeutische Vaccins, GSK)
  • Riet Dams (Global Head of Pharmaceutical Product Development & Supply, Johnson & Johnson)

Inspelen op behoeften, of die nu medisch, maatschappelijk of patiëntgericht zijn, is het fundamentele principe dat zowel het onderzoek en de ontwikkeling (R&D) van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen als de formulering van het gezondheidszorgbeleid stuurt. De industrie begint haar R&D-reis altijd op basis van medische behoefte. Andere criteria zoals wetenschap en expertise, commerciële mogelijkheden en strategische fit spelen echter ook een belangrijke rol. Samenwerking tussen de private en publieke sector is daarom essentieel om onderzoek naar nieuwe en innovatieve behandelingen te garanderen.

De voorstellen van pharma.be om ons gezondheidszorgsysteem te optimaliseren

Caroline Ven (CEO, pharma.be) sloot het evenement af door te wijzen op de ambities van de biofarmaceutische industrie om te zorgen voor een performant gezondheidszorgsysteem en snelle, duurzame toegang tot innovatieve geneesmiddelen en behandelingen voor Belgische patiënten.

Ons land is een van de meest welvarende ter wereld en we willen het allemaal behouden voor de toekomst. Onze regeringen staan echter voor een groot aantal uitdagingen. De biofarmaceutische industrie is bereid en in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan het aangaan van deze uitdagingen.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!