Het pilootproject e-PIL
2 jaar.
Het doel van het project is om aan te tonen dat de elektronische bijsluiter gelijkwaardig is aan de papieren bijsluiter om patiënten en zorgverleners in de ziekenhuisomgeving informatie te verstrekken over een veilig en doeltreffend gebruik van de geneesmiddelen.
Een selectie van geneesmiddelen die in België en in Luxemburg gecommercialiseerd wordt en waarvoor de toediening beperkt is tot in het ziekenhuis, werd hiertoe in het pilootproject geïncludeerd. Deze geneesmiddelen bevatten geen papieren bijsluiter in de verpakking. Om de informatie te raadplegen, dient een zorgverlener zich te wenden tot de elektronische bijsluiter die op verschillende bronnen kan worden teruggevonden:
- pharma.be e-bijsluiter
- Website van het Federale Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG)
- Website van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI)
- Website van de overheid van Luxemburg
Dit project is een pionier project in Europa en wordt door de bevoegde Belgische en Luxemburgse autoriteiten ondersteund, alsook door de Belgische en Luxemburgse associaties van de ziekenhuisapothekers. De Europese Commissie heeft toelating gegeven voor het project.
Deelnemende bedrijven aan het e-PIL project (niet exhaustief)
Report to Society - Met zorg voor leefmilieu en klimaat
In België worden elk jaar meer dan 100 miljoen vergoede geneesmiddelenverpakkingen afgeleverd. De impact op het milieu is dan ook enorm. Maar misschien zijn er situaties waarin een elektronisch alternatief even veilig én duurzamer is?
Om dit te onderzoeken, lanceerde de biofarmaceutische industrie, met de ondersteuning van de bevoegde autoriteiten en de associaties van ziekenhuisapothekers, in 2018 het Electronic Patient Information Leaflet (e-PIL) pilootproject.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!