Aids: van een dodelijke epidemie naar een chronische ziekte

50 jaar
Onderzoek en ontwikkeling
50-years-pharmabe

Dankzij aanzienlijke inspanningen van onderzoekers en wetenschappers, hebben heel wat patiënten toegang tot een doeltreffende behandeling van slechts één tablet per dag. Het onderzoek wordt steeds voortgezet en kan zich nu eerder richten op remissie. Onderzoekers zetten in op verschillende strategieën, waaronder therapeutische vaccins. Deze voortdurende inspanningen zijn bijzonder belangrijk voor België, waar de ziekte al jaren dezelfde dynamiek vertoont, met 3 nieuwe seropositieve gevallen per dag.

“In die tijd was deze diagnose een doodvonnis. Er bestond geen enkel geneesmiddel tegen de ziekte. De grote doorbraak kwam er in 1996, met de combinatietherapieën. Dat betekende echter dat je soms twintig, dertig pillen per dag moest slikken. Tegenwoordig moeten heel wat patiënten slechts één tablet innemen, wat een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit betekent. Ze kunnen opnieuw normaal leven, werken, sporten. Ik kreeg mijn doodvonnis in 1985. Vandaag is aids een chronische aandoening geworden. De behandeling ervan is enorm geëvolueerd. Misschien slagen we er morgen wel in om de ziekte te genezen?”

Patrick Reyntiens
ervaringsdeskundige bij Sensoa, het Vlaamse service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, kreeg in 1985 te horen dat hij seropositief was. Sindsdien doorkruist hij heel België om zijn ervaringen en hoop te delen.

Lees de volledige brochure van pharma.be

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!