Waarom zijn octrooien zo belangrijk voor innovatie?

Newsletter
Standpunt
Sector
Onderzoek en ontwikkeling

Waarom zijn octrooien zo belangrijk voor innovatie?

Iedereen moedigt innovatie aan.

Het is dé bron van vooruitgang en van oplossingen voor maatschappelijke problemen.

De biofarmaceutische industrie is bij uitstek een innovatieve sector. De doorbraken op vlak van de geneesmiddelen die ze ontwikkelt, zijn van levensbelang voor vele patiënten. Alleen al in België investeerden deze bedrijven vorig jaar ruim 5 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Het spreekt voor zich dat zulke grote en risicovolle investeringen maar plaatsvinden indien de bedrijven verwachten dat ze die ook zullen terugverdienen. Indien iedereen zomaar de uitvinding van het geneesmiddel en alle onderzoek op vlak van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid die ermee gepaard gaat, kan copiëren, zal dat nooit lukken. En dan ontnemen we dus een belangrijke drijfveer om nog private middelen te investeren in geneesmiddelenonderzoek.  

Daarom zijn octrooien zo belangrijk.

Zij beschermen een uitvinding gedurende een beperkte periode. In ruil dient die uitvinding bekendgemaakt te worden. Het betekent dat iedereen de uitvinding nog tijdens het monopolie als inspiratie kan gebruiken voor nieuwe, verdere ontwikkelingen. Die kunnen op hun hun beurt inspireren tot weer nieuwe innovaties.  

In een nieuwe brochure leggen we graag uit hoe belangrijk intellectuele eigendomsrechten zijn voor patiënten, samenleving en industrie.

Caroline Ven
Caroline Ven
CEO
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!