"Turning ideas into assets in life sciences" hét IP evenement van het jaar

Op woensdag 27 september organiseerde pharma.be het evenement
"Turning ideas into assets in life sciences"
Toekomstvisies over het gebruik van- en de noodzaak aan Intellectuele Eigendom (IP) in innovatie werden gedeeld door een breed scala sprekers.
Experten uit de onderzoekswereld, innovatieclusters, investeerders, en de industrie gingen tijdens een debat ook controversiële onderwerpen niet uit de weg.

Welkomspeech
Caroline Ven, CEO van pharma.be, verwelkomde de deelnemers met een openingsspeech waarin ze verwees naar het essentiële belang van IP in het lange-, dure- en risicovolle proces dat afgelegd moet worden om een nieuw geneesmiddel tot bij de patiënt te brengen.

Introductie
Charlotte Weyne, Senior Legal Counsel & European Policy Advisor bij pharma.be vergeleek de O&O-keten met een 'estafette' waarbij elke partij zijn rol moet spelen voordat het stokje wordt doorgegeven aan de volgende partij.

Het overheidsperspectief
Wat is de rol van de overheid in de toekenning van intellectuele eigendom precies? De doelstellingen en het functioneren van de autoriteiten in het proces werden uitgelegd door Gunther Aelbrecht, Head IP Office, van de Federale Overheidsdienst Economie.

Panel discussie "de visie van academici"
Onder leiding van Isabelle François, Innovation Director bij Medvia, werd de visie van twee academici besproken.
Mohamed Lamkanfi, Full Professor of Medical Immunology, UGent en Patrick Chaltin, Managing Director Centre for Drug Design and Discovery (CD3) KU Leuven bespraken o.a. de noodzaak om IP al vroeg in het ontdekkingsproces van geneesmiddelen op te nemen in strategische beslissingen. Concrete voorbeelden werden besproken van een product uit onderzoek, dat zonder IP niet op de markt zou zijn gebracht. Het belang van overeenkomsten die leiden tot evenwicht tussen universiteit en industrie werd benadrukt.

Panel discussie "technologieoverdracht, participatie van durfkapitalisten en fondsen"
Wat zijn de bouwstenen voor een succesverhaal? Welke rol spelen investeringsfondsen en organisaties als BioWin en VIB in het innovatieproces dat sterk afhankelijk is van privé-investeringen om een nieuwe generatie veelbelovende geneesmiddelen op de markt te brengen?
Jo Bury, Former Managing Director VIB, Sylvie Ponchaut, Managing Director BioWin en Philippe De Backer, Senior Partner Newton Biocapital, kwamen tot de conclusie dat IP het concurrentievermogen helpt te stimuleren en de samenwerking tussen de spelers van het innovatiesysteem bevordert.

Panel discussie "de biofarmaceutische industrie"
Tim Van Hauwermeiren, CEO Argenx en Antoon Loomans, Senior VP & General Counsel Vaccines, Corporate and Global Health GSK, bespraken het belang van IP voor bedrijven.
Na het maatschappelijk debat, dat weer oplaaide tijdens de Covid-pandemie, waren beiden waren akkoord dat IP waivers er niet voor gezorgd zouden hebben dat het vaccin snel, wereldwijd beschikbaar kwam. Essentieel zijn eerder productiefaciliteiten, via bijvoorbeeld lokale fabrikanten en knowhow transfer. Ook gedifferentieerde toegang en -prijsstelling kunnen wereldwijde beschikbaarheid van producten mogelijk maken. Tot slot werd de rol van IP in het handhaven van het evenwicht tussen grotere en kleinere bedrijven en het verschil tussen de EU en de VS aanschouwelijk gemaakt.

Key note speech
Het evenement werd afgesloten door Reinhilde Veugelers, Full professor KULeuven Department of Management, Strategy and Innovation.
Professor Veugelers sprak o.a. over de bereidheid om risicovolle projecten te starten. België stelt zich nog vaak te terughoudend op. Ondersteuning en verdergaande samenwerking is nodig binnen het ecosteem, inclusief universiteiten, overheden en de industrie, om projecten die geen garantie op succes kennen, tóch te starten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!