Terugblik op ons jaarlijkse Forum Health Data & Digitalisation

Nieuws
Newsletter
Sector
Data en digitalisering

I. Introductie

Karen Crabbé (Economic & Health Data Advisor, pharma.be) en Jan Vertriest (Real World Data Manager, MSD Belgium en WG RWE lead) verwelkomde de talrijke deelnemers met een terugblik op datacollectie door een farmabedrijf 30 jaar geleden en hoe dit veranderd is vandaag.

II. Use case presentaties

  1. Federated Health Innovation Network (AZ Delta)



    Peter De Jaeger (Chief Innovation Officer, AZ Delta) en Kim Denturck (Policy Coordinator Innovation, AZ Delta) lichtte het Federated Health Innovation Network project van AZ Delta toe. FHIN is een netwerk van 9 ziekenhuizen die willen alligneren op het standaardizeren en harmoniseren van data en het beschikbaar maken voor primair en secundair onderzoek.
  2. Integrated care & Intego (KULeuven)



    Prof. Bert Vaes (Associate Professor, Academic Centre of General Practice, KU Leuven) presenteerde het project Intego (Integrated Computer Network), een database met informatie over de incidentie en prevalentie van ziekten in Vlaanderen en België, ter beschikking van onderzoekers, beleidsmakers, masterstudenten, enz.
  3. Belgian Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI) platform



    Annelies Verbiest (Medical Oncologist, UZA) en Ilse Vermeulen (Project Manager, UHasselt) presenteerde het Belgian Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI) platform. Dit platform beoogt een interdisciplinair samenwerking van meerdere stakeholders om de waarde van gezondheidsgegevens naar boven te halen door middel van grootschalige analyses.
  4. Learnings from a journey through the mhealth pyramid (moveUP)



    Bob Moens (Director Sales & Marketing, moveUP) presenteerde de reis van moveUp door de mhealth piramide. MoveUp is een medische app voor patiënten die bepaalde ingrepen hebben ondergaan en die nood hebben aan begeleiding of revalidatie op maat en dat op afstand wensen te doen.
  5. Minimum Hospital Data & Technical Cell Data: Possibilities & Limitations



    Delfien Verhelst (Teamlead Beleid en Data Analyse, FOD Volksgezondheid) presenteerde het Minimale Ziekenhuis Gegevens (MZG) register, waarmee ziekenhuizen hun (geanonimiseerde) administratieve, medische en verpleegkundige gegevens ter beschikking moeten stellen van de FOD Volksgezondheid ten voordele van het gezondheidsbeleid van de overheid.

III. Paneldebat “Is Belgium ready for the European Health Data Space (EHDS)?”

Onder leiding van Bart Vannieuwenhuyse (Senior Director Health Information Sciences, Janssen), gaven vier experten hun inzicht op de vraag “Is België klaar voor de European Health Data Space (EHDS) verordening voor secundair gebruik van gezondheidsdata?”

  • Nick Marly (Advisor, Kabinet minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid)
  • Prof Giovanni Briganti (Associate Professor and Chair of AI & Digital Medicine, UMons)
  • Wannes Van Hoof (Wetenschappelijk medewerker, Sciensano)
  • Aneta Tyskiewicz (Associate Director Digital and Data, EFPIA)
  • Gözde Susuzlu Briggs (Coordinator DataSavesLives, European Patient Fund)
  • Ingrid Maes (co-Founder and Managing Director, Inovigate)

IV. Slotwoord

Michèle Melhem (Head Portfolio Strategy And Enablement, Roche) bedankte de talle sprekers voor hun inzicht op data en digitalisering in de gezondheidssector en nodigde iedereen uit voor de networking drink.

profiel foto KC 10/22
Karen Crabbé
Economic & Health Data Advisor
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!