Pharma Figures 2021 - De Belgische biofarma blijft volop in ontwikkeling

Nieuws
Persbericht
Maatschappelijke impact
Onderzoek en ontwikkeling

pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal  innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, publiceert deze week haar Pharma Figures 2021, een jaarlijks overzicht van de economische voetafdruk van de sector.

De cijfers tonen eens te meer aan dat de biofarmaceutische sector volop in ontwikkeling blijft. Dit is echter geen garantie voor de toekomst: de internationale concurrentie is bijzonder sterk, terwijl er tegelijk heel wat uitdagingen zijn zoals de voortdurende zoektocht naar nieuwe medewerkers, hoge risicovolle investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en de lange weg van een geneesmiddel tot bij de patiënt. 

De Pharma Figures 2021 bevestigen groei op verschillende gebieden: 

  • In 2021 waren 42.062 mensen werkzaam in biofarmaceutische bedrijven in België. Over de periode 2017-2021 betekent dit een toename van de directe werkgelegenheid met 14,9%. De impact van de sector op de tewerkstelling in ons land gaat zelfs nog verder: voor elke arbeidsplaats in de Belgische biofarmaceutische sector worden er twee andere arbeidsplaatsen gecreëerd in de Belgische economie. De sector is hiermee goed voor in totaal meer dan 132.000 banen.  

  • Wat onderzoek betreft, werd in 2021 door de sector meer dan 14 miljoen euro per dag geïnvesteerd in O&O, een stijging met 35% over twee jaar. Het aantal actieve onderzoekers in de sector is in vier jaar tijd (2017-2021) met 24,4% gestegen.  

  • België bevestigde ook in 2021 zijn positie als belangrijke schakel voor de wereldwijde uitvoer van geneesmiddelen en vaccins: de export steeg met meer dan 70% ten opzichte van 2019. Elke dag worden er biofarmaceutische producten uit België voor een waarde van meer dan 230 miljoen euro geëxporteerd. 

  • Tot slot is de biofarmaceutische industrie een van de weinige sectoren die een groot handelsoverschot genereert (ruim

    23 miljard euro)
    door de uitvoer van geneesmiddelen en vaccins. In de periode tussen 2019 en 2021 zien we hier een stijging van maar liefst 215%! 

Caroline_ven_extérieur

"Hoewel de cijfers voor 2021 wijzen op een krachtige Belgische farmaceutische sector, is dit geen garantie voor de toekomst. Onze sector is nog steeds een van de meest dynamische van de Belgische economie maar de omgeving blijft kwetsbaar. De Belgische pharma valley krijgt te maken met serieuze concurrentie van andere landen die hun eigen biofarmasector sterk ondersteunen. De hoge investeringen in O&O brengen risico’s met zich mee. En het duurt vrij lang vooraleer innovaties hun weg vinden naar de patiënten. 

Voor pharma.be en haar leden staat gezondheid centraal. Het is onze missie om de beste gezondheidszorgoplossingen te bieden en van België de gezondste plaats te maken om op te groeien, te leven, te werken en ouder te worden. Snelle toegang tot nieuwe geneesmiddelen is essentieel voor veel patiënten. Op dit vlak scoort België minder goed dan de landen om ons heen.

"Enerzijds is er veel goed nieuws voor ons land op het vlak van toegevoegde waarde en werkgelegenheid dankzij de sterke aanwezigheid van deze zeer innovatieve sector. Anderzijds blijven verdergaande samenwerking en investeringen nodig om de beste gezondheidszorg te kunnen blijven bieden voor de Belgische bevolking.” 

Caroline Ven
CEO van pharma.be
Caroline Ven over de laatste Pharma Figures
Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!