Pharma Figures

Nieuws
Persbericht
Sector
Maatschappelijke impact

Enkele highlights uit de Pharma Figures 2023:

  • In 2023 waren bijna 45.000 mensen direct werkzaam in biofarmaceutische bedrijven in België. Dit een toename van 18,6 % over de afgelopen 5 jaar. 
  • Investeringen van meer dan € 15 miljoen per dag, in totaal € 5,7 miljard, in onderzoek en ontwikkeling (O&O), een stijging van 58,4 % over de afgelopen 5 jaar. 
  • In totaal werd er voor meer dan € 78 miljard aan geneesmiddelen en vaccins geëxporteerd. Dat is weliswaar minder dan tijdens de Covid periode (grote vaccin uitvoer) maar + 82,6 % vergeleken met de pre-Covid periode.
  • Tot slot is de biofarmaceutische industrie een van de weinige sectoren die een toegevoegde waarde genereert van € 13,4 miljard. + 92,9 % vergeleken met de pre-Covid periode.
CVen

De biofarmaceutische industrie bewees in de voorbije Covid periode haar kracht en flexibiliteit. Ook in het licht van het post-Covid effect bevestigt de sector opnieuw zijn positie als sterkhouder van de Belgische economie. We constateren dat zowel de toegevoegde waarde, werkgelegenheid als investeringen het jongste jaar verder stijgen, meer dan de verwerkende nijverheid als geheel. Op het gebied van uitvoer neemt de sector bijna 15 % van de totale Belgische export voor haar rekening. Dat is een vertienvoudiging over de afgelopen 25 jaar! Deze prestaties zijn uitstekend, zeker wanneer we ze vergelijken met andere belangrijke sectoren.

De basis van het succesrecept ligt in ons unieke ecosysteem maar zeker ook in de aanhoudende inspanningen om te innoveren. Met meer dan 1 octrooiaanvraag per dag, is de biofarma sector de absolute koploper in ons land. Onze bedrijven blijven dus investeren in de oplossingen van de toekomst. Maar de huidige resultaten zijn geen garantie voor die toekomst. Andere landen benijden de Belgische positie en nemen maatregels om innovatie en productie naar hen te verplaatsen. De biofarmaceutische industrie wordt meer en meer als een strategische sector beschouwd, en terecht. 

Het is cruciaal dat de volgende federale en regionale overheden structureel aandacht hebben voor de impact van beleidsmaatregelen op de concurrentiepositie en slagkracht van de Belgische biofarmaceutische industrie. Het gaat om een fiscaal aantrekkelijk kader voor innovatieve ondernemingen, de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling, talentontwikkeling, het beschermen en erkennen van intellectuele eigendomsrechten, de logistieke slagkracht behouden, maar ook patiënten en burgers snel toegang verlenen tot nieuwe innovatieve behandelingen in eigen land, … Enkel op die manier zal de sector ook in de toekomst zijn rol kunnen waarmaken als drijvende kracht van onze welvaart en welzijn. We pleiten er dan ook voor dat de volgende federale en regionale regeringen de regelmatige dialoog en afstemming met de biofarmaceutische industrie opneemt als een beleidsprioriteit. 

Caroline Ven
CEO pharma.be

Ontdek de Nederlandse versie van onze publicatie

Ontdek de Engelse versie van onze publicatie

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!