Persbericht - Nieuw observatorium van de (bio)farmaceutische sector

Persbericht
Sector

Deze ochtend werd een gloednieuw Observatorium voor de farmaceutische industrie opgericht, door de federale vice-eerste minister en Minister van Economie Kris Peeters. Het Observatorium zal de concurrentiepositie van de Belgische farmaceutische sector analyseren en evalueren ten opzichte van evoluties in andere Europese lidstaten.

Het Observatorium, opgericht binnen het departement Economische zaken, zal op basis van een internationale vergelijking in een tweejaarlijks rapport beleidsaanbevelingen kunnen formuleren met het oog op het versterken van die concurrentiepositie.

Het Observatorium bestaat uit zestien leden, met vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, het RIZIV, de FOD Economie, de FOD Financiën, de FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Volksgezondheid, het Federaal Planbureau, de Nationale Bank van België, de academische wereld, en de innovatieve farmaceutische sector.

“Dit is een belangrijke dag voor ons land”, onderstreept Catherine Rutten, CEO van pharma.be. “Het Observatorium is een uniek instrument in Europa, en zal de uitzonderlijke positie van ons land op het gebied van farmaceutische innovatie verder versterken.”

De farmaceutische sector is een erg belangrijke sector voor de Belgische economie. Al vele jaren zorgen ze voor meer tewerkstelling, meer investeringen, en voor een positieve bijdrage aan de handelsbalans. In 2017 investeerden de (bio)farmaceutische bedrijven voor meer dan 3,5 miljard euro in Onderzoek en Ontwikkeling in ons land.

“Maar de concurrentie ligt op de loer”, vervolgt Geert Steurs, Chief Economist van pharma.be. “Andere landen benijden ons om die 3,5 miljard euro investeringen, en proberen om een deel daarvan naar zich te halen. De oprichting van dit Observatorium is daarom een erg belangrijk signaal naar de bedrijven. Het garandeert dat ze ook in de toekomst in de beste omstandigheden zullen kunnen blijven investeren in ons land”.

Lees ook het artikel uit De Tijd van 22-09-2018

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!