Persbericht - 543 nieuwe aanvragen ingediend voor de lancering van klinische studies in België in 2018

Persbericht
Onderzoek en ontwikkeling
Klinische studies

Toename met 9% in vergelijking met 2017

In 2018 zijn er in België 543 nieuwe aanvragen ingediend voor de lancering van klinische studies om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

In totaal worden momenteel zowat 1500 klinische studies uitgevoerd in ons land. 80 procent van deze klinische studies worden gefinancierd door ondernemingen uit de innoverende (bio)farmaceutische sector, de overige 20 procent door de academische sector. Op 20 mei 2019 is het de Internationale dag van de Klinische Studies.

Nathalie-Lambot

“In 2018 werden in België er 543 nieuwe aanvragen tot klinische studies ingediend, dat is 9 procent meer dan in 2017. Naast het feit dat ons land expertise heeft in studies in een vroeg stadium en in kankeronderzoek, bestrijkt het klinisch onderzoek in België ook een hele reeks andere therapeutische gebieden [1]

Nathalie Lambot
Expert klinische studies bij pharma.be
Catherine-Rutten

“Ons land beschikt over een uniek ecosysteem. 52 bedrijven die lid zijn van pharma.be voeren klinische studies uit in samenwerking met specialisten in ziekenhuizen in heel België. Ons land staat op de 2e plek in Europa wat het aantal klinische proeven per inwoner betreft. De voorbije vijf jaar zijn er verscheidene initiatieven genomen om het gunstige klimaat voor klinische proeven in België te consolideren of zelfs te versterken. Vorig jaar trad er een nieuwe wet in werking, en de eerste positieve effecten daarvan zijn nu al waar te nemen. Om die positie als koploper in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen te behouden, moeten we ons blijven inspannen en het samenwerkingsniveau tussen alle partners nog opdrijven."

Catherine Rutten
CEO van pharma.be

[1] Deloitte study ‘Belgium as clinical trial location’ (2019)

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!