Galenusprijs 2019: kanker - NTRK-fusiekanker

Nieuws
Onderzoek en ontwikkeling
Markttoegang

Kanker met TRK-genfusie is een (zeer) zeldzame aandoening in de oncologie. Het wordt veroorzaakt door een wijziging in de NTRK-genen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van verschillende soorten kanker.

Sommige kankers worden veroorzaakt door afwijkingen in de NTRK-genen (neurotrofische receptortyrosinekinase). Deze genen spelen een rol in het leven van cellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Soms veranderen de NTRK-genen, wat kan leiden tot de productie van een abnormaal eiwit – een fusie-eiwit genaamd – dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van verschillende soorten kanker.

Kanker met TRK-genfusie is een (zeer) zeldzame ziekte in de oncologie waarvoor een aanzienlijke onvervulde medische behoefte bestaat. Het komt voor bij verschillende vormen van kanker bij zowel volwassen als pediatrische patiënten.

Er is een zeer gerichte en selectieve behandeling met TRK-remmers ontwikkeld, die een hoge, snelle en aanhoudende respons vertoont. Voordat de behandeling bij een patiënt kan worden gestart, moet de aanwezigheid van deze specifieke verandering in de tumor worden bevestigd door gevalideerde screening. Screening is daarom essentieel om patiënten te identificeren die voor deze behandeling in aanmerking komen. Deze doelgerichte oncologietherapie is kandidaat voor de Galenusprijs 2019.

De prestigieuze Galenusprijs, de belangrijkste prijs in ons land voor farmaceutisch onderzoek, bestaat al meer dan 35 jaar en groeide uit een Frans initiatief dat intussen wereldwijde uitstraling geniet. Liefst 17 landen reiken de prijs elk jaar uit. De toonaangevende Galenusprijs bekroont jaarlijks een innovatief geneesmiddel en medical device, en een jonge beloftevolle onderzoeker in de farmacologie. De prijs bevordert de farmaceutische research en stimuleert therapeutische innovatie, en dat in het belang van de volksgezondheid.

Become a member

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de farma-industrie, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!